Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1245 (2019-2020)
Innlevert: 16.03.2020
Sendt: 16.03.2020
Besvart: 24.03.2020 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden sørge for at dagligvarebutikker kan tillates å holde sitt hovedareal åpent på søndager i denne utfordrende tiden?

Begrunnelse

Søndag 15 mars kan vi lese at flere butikksjefer har valgt å holde sin hovedbutikk åpen på søndagen, av hensyn til kundenes sikkerhet.
For å unngå smitte har enkelte butikker derfor ikke tatt hensyn til at matbutikker må være under hundre kvadrat. Se sak her: https://www.nrk.no/trondelag/rema-apner-na-sine-store-butikker-pa-sondager-1.14945483?fbclid=IwAR2cr4EUrsAC0pVc7hloqLqG23OTfSD-mmmgGT4PwDA9t3Z7Jyp_zGUJzKQ
Dette bør klarlegges snarlig slik at kjøpmennene kan planlegge de kommende søndagene.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Jeg er opptatt av å sikre tilgang på mat og at verken ansatte eller kunder i butikkene blir smittet. Heldigvis ser vi at folk ikke hamstrer lenger, og når de ansatte i butikkene nå har en særlig stor belastning, mener jeg det ikke er grunn til generell åpning for søndagsåpne butikker.
Helligdagsfredloven § 5 gir fylkesmannen fullmakt til gi dispensasjon fra åpningstidsbegrensningene etter søknad. Vilkåret "særlige grunner" ble tatt inn i loven i 2003, som en innstramming av adgangen til å gjøre unntak. Forarbeidene omtaler ikke hensyn som smittevern og forsyningssikkerhet, men vilkåret "særlige grunner" avskjærer i seg selv ikke at slike hensyn kan gi grunnlag for dispensasjon.
Når det gjelder forsyningssikkerheten - at folk kan få tak i det de trenger - mener jeg er det per i dag ikke grunnlag for å si at det er en forsyningskrise. De fleste innbyggere vil ha mulighet i løpet av ukens seks alminnelige handledager til å få tak i nok mat til å holde gjennom helgen. Når det gjelder søndagsåpne butikker som et smittebegrensningstiltak, ved at handelen spres utover i tid slik at det blir færre personer i butikkene samtidig, må de ønskede positive virkningene veies mot hensynet til blant annet ansattes hvile, renhold, rydding og etterfylling av varer. Også andre tiltak kan bidra til smittebegrensning, som for eksempel begrensninger i antall kunder som får adgang til butikken samtidig, samt hygienetiltak. Dette ser vi også at butikken tar ansvar for.
Enkelte Rema 1000-butikker holdt søndag 15. mars åpent uten at loven eller dispensasjonsmyndigheten gav dem lov til det. Jeg velger å tro at Rema 1000 handlet med de beste intensjoner, dvs. med ønske om åta samfunnsansvar i en krevende situasjon.
Samtidig skal Rema 1000 og andre butikker og matvarekjeder, innrette seg etter gjeldende lovgivning. Jeg vil også gjøre oppmerksom på at den som søker om dispensasjon fra helligdagsfredloven, må representere dem det søkes om unntak for. Dette innebærer at en søknad fra en enkelt butikk i ett fylke ikke kan være grunnlag for å dispensere for alle dagligvarebutikker i fylket. Hverken fylkesmannen eller departementet har anledning til å gi generelle dispensasjoner.
Jeg har tillit til at arbeidsgivere og arbeidstakere i varehandelen samarbeider, blant annet gjennom verneombudene, for å ivareta forbrukerne og de ansatte i denne krevende situasjonen.
Jeg mener videre at det for tiden ikke er grunnlag for å gjøre unntak fra helligdagsfredlovens regler om søndagshandel som følge av koronapandemien. Dersom situasjonen skulle endre seg vesentlig, vil den skjønnsmessige hjemmelen i§ 5 i helligdagsfredsloven kunne anvendes til å gi unntak i enkelttilfeller, dersom fylkesmannen finner det nødvendig og velbegrunnet.