Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1267 (2019-2020)
Innlevert: 23.03.2020
Sendt: 24.03.2020
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 31.03.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): I noen kommuner settes det nå som vilkår for å få avlastning at du må plassere barnet i barnebolig, og at barnet og foreldrene dermed skilles på ubestemt tid, til Covid-19-utbruddet er over. Alternativt må barnet være hjemme uten at familien har noen mulighet for avlastning. Kommunene begrunner dette i brev fra Helsedirektoratet til kommunene.
Hva vil Regjeringen gjøre for å sikre at foreldre med barn med store helse- og omsorgsbehov fortsatt skal få avlastning uten å måtte gi fra seg muligheten til å besøke barnet på ubestemt tid?

Begrunnelse

Flere foreldre til barn med store helse- og omsorgsbehov forteller nå at de i løpet av helgen har blitt kontaktet av sin kommune med beskjed om at dersom de ønsker videre avlastning så besluttes det vedtak om barnebolig. Foreldrene får da ikke treffe barna før Covid-19-pandemien er over. Altså på ubestemt tid. Dette begrunner kommunene med at de har mottatt et brev nå nylig fra statlig hold. Om ikke dette ønskes så får de ikke avlastning. Dette kan umulig være riktig tolkning. https://www.helsedirektoratet.no/tema/beredskap-og-krisehandtering/koronavirus/anbefalinger-og-beslutninger/Adgangskontroll%20og%20besøksstans%20i%20landets%20helseinstitusjoner%20-%20covid-19.pdf/_/attachment/inline/f10a4be1-9bea-4e5a-bc81-b54d069e8bac:2caf9b9b04b63802efbfdb5c152bbb430105392e/Adgangskontroll%20og%20besøksstans%20i%20landets%20helseinstitusjoner%20-%20covid-19.pdf

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Vi er i en krevende situasjon, både her i Norge og i resten av verden. Mange pårørende har store omsorgsoppgaver og behov for avlastning og støtte for at hverdagen skal fungere så godt som mulig. Restriksjonene som er innført legger begrensninger på livene våre og for en del pårørende vil hverdagen nå kunne bli ekstra vanskelig og belastende.
Mange pasienter/brukere i den kommunale helse- og omsorgstjenesten er i risikogruppen for koronavirus, enten pga. alder eller fordi de har annen underliggende sykdom.
Det er viktig at vi fortsetter arbeidet for å hindre smittespredning. Tiltakene for å beskytte risikogruppene mot korona-smitte kan innebære reduserte tjenester og tilbud. Dette kan være krevende for personen selv og for pårørende, som får flere oppgaver og mindre avlastning. Dette er et av dilemmaene i den situasjonen vi alle står i. Kapasitetsproblemer i sykehus, sykehjem og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten kan forsterke utfordringene og dilemmaene. Det er blant annet derfor jeg har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å vurdere hvordan pasienter/brukere i den kommunale hjemmetjenesten skal ivaretas under den pågående situasjonen med koronavirus.
Selv om denne situasjonen også vil få konsekvenser for organiseringen av kommunenes tjenestetilbud, skal foreldre og barn ikke skilles for en lengere periode begrunnet i behov for omorganisering av tjenesten. Når det gjelder den videre oppfølging av dette ville vi normalt innhentet informasjon fra Helsedirektoratet for å kunne besvare spørsmålet på en best mulig måte. Jeg ber om forståelse for at vi i den situasjonen vi står i nå knyttet til koronaviruset ikke finner det riktig å be om at denne typen henvendelser prioriteres. Spørsmålsstiller er selvfølgelig velkommen til å stille spørsmål på nytt når situasjonen er mer avklart.