Skriftlig spørsmål fra Jan Bøhler (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1271 (2019-2020)
Innlevert: 25.03.2020
Sendt: 26.03.2020
Besvart: 31.03.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Jan Bøhler (Sp)

Spørsmål

Jan Bøhler (A): Det er forståelig at når testkapasiteten er begrenset må helsepersonell og de som har særlige symptomer og er minst motstandsdyktige, prioriteres i første omgang. Men politiet som også er samfunnskritisk personell bør deretter få en høy prioritet.
Vil regjeringen sørge for at politiet blir prioritert når testkapasiteten økes, og når vil dette kunne skje?

Begrunnelse

Under koronakrisen når andre virksomheter som jobber med forebygging og trygghet til dels er stengt, trengs politiet mer enn noensinne. De er samfunnskritisk personell som må fungere godt for å følge opp faren for økt vold i nære relasjoner, brudd på korona-reglene, svindelforsøk på nett, ansamlinger av unge og alvorlige hendelser noen steder m.m. Samtidig meldes det om at et stort antall ansatte i politiet er i karantene. Det var 1700 i den siste oversikten Politidirektoratet la ut 19/3, og kan ha økt siden det.
I dag er reglene slik at politietaten er likestilt med andre innbyggere, og politifolk får dermed ikke teste seg hvis de ikke tilfredsstiller kravene til testing for befolkningen for øvrig. Dermed må mange politifolk være 14 dager i karantene uten å være syke, bare fordi de ikke får testet seg og kan få klarsignal til å jobbe.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Ved ubegrenset testkapasitet ville det vært ønskelig å teste alle med symptomer som kan skyldes covid-19. Det er for tiden begrenset kapasitet for testing for koronaviruset. Kapasiteten for testing øker, men det er fortsatt behov for å prioritere strengt.
Folkehelseinstituttet tilrår at det utføres test for SARS-CoV2 hos personer med akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller tungpustethet, i prioritert rekkefølge:

1. Pasienter med behov for innleggelse
2. Pasienter/beboere i helseinstitusjoner
3. Ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid
4. Personer over 65 år som har underliggende, kronisk sykdom
5. Person som har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19.

Andre personer med akutt luftveisinfeksjon tilbys vanligvis ikke test, heller ikke etter reise. De skal holde seg hjemme til en dag etter symptomfrihet. Det kan gjøres unntak og lokale tilpasninger.
Personer uten symptomer skal ikke testes. Begrunnelsen for dette er gitt på FHIs hjemmesider: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/testing-og-diagnostikk-for-nytt-koronavirus-coronavirus/:

"Symptomer opptrer ofte i løpet av de første dagene etter smitte, men inkubasjonstiden kan være opptil 14 dager. Derfor settes personer i karantene selv om de ikke har symptomer på sykdom. Mange lurer på hvorfor disse ikke kan testes, slik at karantenetiden eventuelt kan forkortes.
Dessverre kan ikke karantenetiden forkortes på bakgrunn av et negativt testresultat. Selv om en test er negativ, kan personen allikevel utvikle sykdom opptil 14 dager etter siste smitteeksponering. For personer uten symptomer (asymptomatiske personer), vet man ikke hvor i forløpet vedkommende befinner seg. Et negativt prøveresultat i inkubasjonstiden vil kunne gi en falsk trygghet, da en ny prøve tatt kort tid senere vil kunne gi et annet resultat.
Karantenetiden er uansett 14 dager, og et negativt testresultat får ikke noen praktiske konsekvenser. Av samme grunn kan man ikke bruke testresultat for å avgjøre om en person skal settes i karantene eller ikke. Et positivt prøveresultat hos asymptomatiske personer vil kunne bekrefte COVID-19. Resultatet vil allikevel ikke få noen praktiske konsekvenser, i og med at en person som testes uansett skal være i karantene i 14 dager. Dersom vedkommende får symptomer, vil testing utføres og diagnosen bekreftes. Som regel vil man få symptomer innen få dager dersom man tester positivt i inkubasjonstiden."

Dette betyr at dersom politipersonell har vært utsatt for smitte, skal de uansett i karantene. Et eventuelt negativt testresultat vil ikke endre på karanteneperioden.