Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1286 (2019-2020)
Innlevert: 26.03.2020
Sendt: 30.03.2020
Besvart: 02.04.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Utsatte grupper er ekstra sårbare under koronakrisen. Det meldes nå om at mange kommuner stenger ned stedlige lavterskeltilbud til utsatte grupper som psykisk syke, rusmisbrukere og bostedsløse. I Helsedirektoratets nye veileder om ivaretakelse av personer med rus- og psykisk lidelse under koronavirus, står det blant annet at kommunen må vurdere hvordan de kan opprettholde lavterskeltilbud til denne gruppen med tiltak som kan hindre smitte.
Vil statsråden sikre at dette blir etterlevd?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg vil først forsikre representant Andersen om at jeg er opptatt av mennesker med psykisk helse- eller rusutfordringer på samme måte som jeg er opptatt av andre utsatte grupper i forbindelse med koronapandemien. Mennesker med rusproblemer og avhengighet kan være særlig utsatt dersom de smittes av viruset. Dette gjelder spesielt de som ferdes i de åpne rusmiljøene og som kan ha flere helseutfordringer som kan gi komplikasjoner ved smitte. Det er viktig at også disse ivaretas på lik linje med andre utsatte grupper og det er derfor jeg ga Helsedirektoratet i oppdrag å utarbeide veilederen representanten viser til i sitt spørsmål. Gjennom retningslinjens anbefalinger presiserer jeg betydningen av å opprettholde lavterskeltilbud under epidemien. Selv om en anbefaling ikke medfører en plikt for kommunene er dette et meget tydelig signal om at dette er noe de skal prioritere og anbefalingen har til nå hatt mer enn 260 000 treff siden den ble publisert på direktoratets nettsider.
Norske kommuner er imidlertid forskjellige og har forskjellige behov. Det betyr at de må løse sine utfordringer på ulikt vis. Derfor gir vi anbefalinger om hva kommunen bør gjøre, men med tilstrekkelig handlingsrom for kommunene til å kunne være fleksible. På bakgrunn av slike variasjoner i lokale forhold og behov ansees det ikke hensiktsmessig for eksempel å forskriftsfeste opprettholdelse av lavterskeltilbud. Uavhengig av forskrift måtte det uansett foretas individuelle vurderinger av tilbudet, brukergruppe, personellsammensetning samt antall personer som benytter tilbudet med tanke på smittevernhensyn. Dette betyr at et
lavterskel helsetilbud som for eksempel sårstell, må gjøres innenfor de gjeldende smittevernråd som foreligger under Covid- 19 pandemien. Det er kommuneoverleger sammen med fylkeslegene som best kan foreta slike lokale vurderinger.
Jeg har tillit til at kommunene gjør de nødvendige prioriteringer med tanke på å opprettholde lavterskeltilbudene i størst mulig utstrekning.
Helsedirektoratet har tidligere tydeliggjort kommunenes plikt til å sikre tilgang til rent brukerutstyr til rusavhengige for generell forebygging av smitte. Det er enda viktigere i dagens situasjon at kommunen faktisk sørger for at slikt utstyr er tilgjengelig. Jeg ser at
mange kommuner løser dette på en god måte for eksempel i samarbeid med ideelle, frivillige- og brukerorganisasjoner. I Harstad samarbeider for eksempel brukerorganisasjonen MARBORG med kommunen om utdeling av brukerutstyr og Kristiansand kommune har faste ukentlige møter med organisasjoner og ulike lavterskelaktører for å oppdatere hverandre og finne løsninger sammen.
Helsedirektoratet har løpende kontakt med sentrale aktører ute i kommuner og regioner, herunder faste møter med bruker- og pårørendeorganisasjoner, kommuner som inngår i det såkalte overdosenettverket, kompetansemiljøer mv. for å få vite hva som skjer i kommunene.
Helse- og omsorgsdepartementet er på sin side i tett dialog med Helsedirektoratet om vurdering av ulike tiltak, anbefalinger, prioriteringer og retningslinjer, også knyttet til lavterskeltilbudene, som skal legge til rette for at både kommunene og
spesialisthelsetjenesten fortsatt kan yte gode tjenester til brukere av illegale rusmidler.