Skriftlig spørsmål fra Åshild Bruun-Gundersen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1302 (2019-2020)
Innlevert: 02.04.2020
Sendt: 02.04.2020
Besvart: 14.04.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åshild Bruun-Gundersen (FrP)

Spørsmål

Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Hvilke rutiner eksisterer for registrering av dødsfall av eller med Koronaviruset?

Begrunnelse

Spørsmålsstiller er gjort oppmerksom på at det er ulike rutiner, eller mangler på rutiner, hva gjelder registrering av dødsfall av eller med Koronaviruset. Eldre mennesker med bakenforliggende sykdommer, som får Koronaviruset, men som nødvendigvis ikke dør kun grunnet Koronaviruset, registreres ikke i de offisielle tallene som dødsfall forårsaket av Koronaviruset. Spørsmålsstiller er undrende til hvorfor det ikke gjøres, særlig all den tid denne gruppen er en utsatt gruppe, i tillegg til at Koronaviruset kan ha fremskyndet sykdommer eller plager for disse utsatte gruppene.
Spørsmålsstiller ønsker gjerne en redegjørelse fra statsråden på hvorvidt slike rutiner eksisterer, og hvordan man skal sikre at det er de samme rutinene for registrering av dødsfall med eller av Koronaviruset som brukes i hele landet. Det bør etterstrebes at alle dødsfall hvor avdøde har Koronaviruset, også registreres som dette.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Dødsfall som følge av sykdom med covid-19 er varslingspliktig til Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet mottar varselet til sin døgnåpne Smittevernvakt-telefon. Folkehelseinstituttet registrerer alle dødsfall etter sykdom med covid-19 i sine registre, og foretar den nødvendige rapporteringen videre til Verdens helseorganisasjon (WHO). Alle leger er pålagt å varsle om alle dødsfall som følge av covid-19. Varslingsplikt ved smittsom sykdom er godt kjent, og ikke minst nå i forbindelse med det pågående korona-virusutbruddet. Folkehelseinstituttet har også gått ut med meldinger om denne varslingsplikten til helsetjenesten.
Den ansvarlige lege tar stilling til dødsårsak. Dette er tilsvarende praksis som ved andre dødsfall, men det kan generelt være en vanskelig vurdering å fastslå hva som er dødsårsaken. I følge Folkehelseinstituttet er den klare oppfatningen at alle dødsfall hvor covid-19 kan tenkes å ha bidratt til dødsfallet varsles som slike dødsfall. Folkehelseinstituttet har mottatt varsel om enkelte dødsfall forårsaket av covid-19 hvor andre årsaker også kan være like sannsynlige. Folkehelseinstituttet vurderer at det er lite sannsynlig med dødsfall hvor det er påvist covid-19, og at dette lokalt blir vurdert til ikke å utgjøre en del av dødsårsaken.
Folkehelseinstituttet har gitt ut råd om at mennesker som dør i helseinstitusjon og har hatt forutgående luftveisinfeksjon eller symptomer forenlig med covid-19, og som ikke er testet for covid-19, skal testes for covid-19 etter døden. Dette skal gjøres for å sikre at vi får med også disse dødsfallene i vår nasjonale registrering over dødsfall knyttet til covid-19. Vi kan se i media et noe høyere dødstall enn i den offisielle statistikken. Dette kan skyldes behovet for å kvalitetssikre data, for eksempel nødvendige avklaringer som må gjøres av laboratorier, kommuneleger og helsevesenet.
I tillegg til meldingen av dødsfall relatert til covid-19 til MSIS, som er det som danner grunnlaget for de tallene som nå daglig rapporteres fra Folkehelseinstituttet, sender legen en dødsmelding til Dødsårsaksregisteret ved Folkehelseinstituttet. Dataene som registreres i Dødsårsaksregisteret bygger på disse dødsmeldingene og på obduksjonsrapporter. For hvert dødsfall skal det i Dødsårsaksregisteret velges ut én underliggende dødsårsak, som er den som vises i det man kaller den offisielle dødsårsaksstatistikken. Denne publiseres kun en gang i året, når en hel årgang er registrert, kodet ferdig og kvalitetssikret.
Dødsårsaksregisteret er forpliktet til å følge regler fastsatt av WHO for utvelgelsen av den underliggende dødsårsak. Dette gjøres likt i alle land som følger disse reglene. Den offisielle dødsårsaksstatistikken har først og fremst til hensikt å overvåke dødsårssakstrender over tid.
Alle andre diagnoser som står på dødsmeldingen blir også registrert i Dødsårsaksregisteret. Når den offisielle statistikken blir ferdig kan det hentes ut data over alle dødsfall hvor covid-19 er registrert på dødsmeldingen, enten den er registrert som underliggende eller medvirkende dødsårsak. Dødsårsaksregisteret har besluttet at det for 2020-årgangen i tillegg til å telle opp dødsfall med covid-19 som underliggende dødsårsak, også skal telles opp dødsfall hvor covid-19 er registrert som medvirkende dødsårsak. Dette blir gjort for å få med alle dødsfall relatert til covid-19.