Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1306 (2019-2020)
Innlevert: 02.04.2020
Sendt: 03.04.2020
Besvart: 20.04.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden ta initiativ til å fremskynde behandlingen av Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl ekstraordinære søknad for 2021?

Begrunnelse

Som følge av COVID 19 ønsker Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl at KUD fremskynder den ekstraordinære søknaden for 2021, slik at et nødvendig verftsopphold for skoleskipet Statsraad Lehmkuhl kan igangsettes.
Den ekstraordinære søknaden på 5 millioner kroner ble sendt sammen med ordinær søknad om driftstilskudd for 2021 og gjelder for nødvendige oppgraderinger av skipet før ekspedisjonen «One Ocean – Setting sail for the Future».
«One Ocean» starter i september 2021 og er en offisiell del av FNs havtiår og er et nasjonalt prosjekt der både UD, NFD og nasjonale institusjoner innen akademia og næringsliv er partnere. Statsminister Erna Solberg og FNs spesialutsending for hav, ambassadør Peter Thomson, er begge «goodwill-ambassadører» for One Ocean.
COVID 19 rammer Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl hardt. De har kansellert alle tokt og skjærgårdsturer fra april og foreløpig frem til 08.06.20. Mye tyder på at de også må kansellere øvrige tokt i sommer fra juni til medio august. I denne perioden var det planlagt anløp til skipsfestivaler i Lisboa, Cadiz, A Corona, Dunkirk, Amsterdam og Bremerhaven. Innstilt aktivitet gir et inntektstap på 21 454 750 kroner.
Inntektstapet har medført at mesteparten av administrasjon og besetning er permittert.
Skipet skulle etter planen gå på verft fra oktober 2020. Dette arbeidet er nå, i dialog med verft og underleverandører, fremskyndet til april – juni (med muligheter for å utvide til juli dersom behov og dersom disse toktene blir kansellert).
Ved å gå i verft fra april 2020 vil Statsraad Lehmkuhl bidra til å holde aktiviteten og arbeidsplasser i gang- både for stiftelsen og for leverandører.
Totalbudsjettet for det fremskyndede verftsoppholdet er på 17 millioner – en kostnad stiftelsen ikke vil klare på egenhånd.
Stiftelsen har dialog med andre kommersielle partnere som har gitt klare signaler om at de vil bidra med midler for å kunne gjennomføre verftsoppholdet på en økonomisk forsvarlig måte – og at de vil hastebehandle søknad fra stiftelsen. Det er også sendt søknad om ekstraordinære midler for 2021 til Bergen kommune og Vestland fylkeskommune. På samme måte som med Kulturdepartementet vil stiftelsen søke om at behandlingen av disse fremskyndes til våren 2020.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Som følge av koronasituasjonen er det svært mange aktører på kulturfeltet som har store utfordringer og går en vanskelig tid i møte. Mange av dem, som Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, leter aktivt etter muligheter for å redusere den skaden situasjonen påfører dem når arrangementer må avlyses og inntekter bortfaller. Forslaget om å sette skipet i dokk for nødvendig vedlikehold nå, når det likevel må bli liggende til kai, er et forståelig initiativ fra stiftelsens styre. Søknaden om ekstra bevilgning fra staten til dette formålet, ble mottatt 1. april 2020.
16. april 2020 fikk departementet en samlet søknad fra alle de tre skværriggerne som får tilskudd over statsbudsjettet – Statsraad Lehmkuhl, Sørlandet og Christian Radich. De er alle tre viktige bærere av norske verdier ut i verden. Alle er rammet av situasjonen, om enn på ulikt vis. Sørlandet har i tillegg ligget «koronafast» på Bermuda siden 13. mars med femti elever, seks lærere og et mannskap på tolv, noe som genererer merkostnader. Men felles er at de alle tre opplever inntektsbortfall og foreslår å dempe skadeomfanget av situasjonen ved å la skipene fremskynde sine vedlikeholdsplaner.
Dette er budsjettspørsmål som må behandles på vanlig måte. Det er på dette tidspunkt ikke mulig å gi signaler om hvordan disse søknadene kan bli fulgt opp.