Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til statsministeren

Dokument nr. 15:1317 (2019-2020)
Innlevert: 04.04.2020
Sendt: 14.04.2020
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 20.04.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): I Morialeiren i Hellas sitter flere tusen barn uten mulighet for smitteverntiltak og mange er alene og noen med syke foreldre. ICJ Norge har anmodet regjeringen om å ta kontakt med UNHCR og EU, rederinæringen, og andre lands myndigheter til å ta i bruk egnede skip for rask evakuering av asylsøkerne og flyktningene på de greske øyer, samt gi medisinsk behandling, sørge for sikkerhet og foreta saksbehandling av asylsøknadene om bord i skipene.
Vil regjeringen følge anmodningen fra ICJ Norge?

Begrunnelse

Anmodingen det vises til er å be regjeringen om å ta kontakt med UNHCR og EU, rederinæringen, og andre lands myndigheter, med henblikk på å vurdere muligheten for å ta i bruk cruiseskip eller andre tilsvarende egnede skip for rask evakuering av asylsøkerne og flyktningene på de greske øyer, samt gi medisinsk behandling, sørge for sikkerhet og foreta saksbehandling av asylsøknadene om bord i skipene. Forslaget er i beskrevet mer detaljert i ICJ Norway Draft Plan of Action.
I tillegg har nå flere europeiske land sagt ja til å evakuere barn fra leirene. Norge henter egne statsborgere med fly fra ulike verdensdeler og det er også blitt chartret fly for å hjelpe rumenere hjem fra Norge, så det er mulig også å evakuere når det er stort behov, og det er det i flyktningleirene i Hellas.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det vises til spørsmål fra representanten Karin Andersen til statsministeren som hun har bedt meg svare på.
Jeg deler bekymringen for situasjonen for migranter i Hellas. Dette gjelder særlig forholdene i mottaksleirene på de greske øyene, og belastningen på sårbare grupper, som barn med og uten nær familie. Jeg viser til mitt svar til representanten Andersen 28.2.2020 (spørsmål nr. 1103) og til Norges innsats for å avhjelpe situasjonen i Hellas.
Det er greske myndigheters ansvar å sørge for at driften av leiren og tilgangen på basistjenester, samt asylsaksbehandlingen, er i samsvar med EUs standarder. I likhet med andre land i Europa følger vi situasjonen i Hellas tett. I mitt svar 28.2.2020 redegjorde jeg for at Regjeringen ønsker en bindende og permanent ansvars- og byrdedelingsmekanisme der alle europeiske land bidrar. Det er avgjørende at en slik felleseuropeisk mekanisme løser utfordringene på lang sikt.
Som følge av utbruddet av Covid-19 befinner Norge og Europa seg i en ekstraordinær situasjon. Dette påvirker arbeidet med både med kvoteflyktninger, asylsøkere og andre migranter, både hos myndighetene og organisasjonene. I lys av denne situasjonen kan ikke Norge respondere på evakuering eller forespørsler om relokalisering av asylsøkere fra Hellas nå. Om det er aktuelt å tilby slik bistand når Covid-19-situasjonen har stabilisert seg, må vurderes når den tid kommer.
Norge yter omfattende bistand til Hellas for å styrke håndteringen av migrasjonen til landet. Innsatsen er særlig rettet inn mot sårbare grupper, som enslige mindreårige. Jeg mener det er ved å styrke det greske mottaks- og asylsystemet at vi bidrar til gode langsiktige løsninger.