Arne Nævra (SV): Det er varslet at Mattilsynet skal utsette flere rutinetilsyn for å begrense kontakt mellom mennesker. Imidlertid er det få mennesker involvert i slike tilsyn, og jobben de utfører er svært viktig.
Hvordan vil statsråden sikre at ikke dyrene blir skadelidende som følge av koronautbruddet?
Begrunnelse
Mattilsynet utfører et viktig samfunnsoppdrag gjennom å sikre forbrukere trygg mat og trygt drikkevann. Men i tillegg til å kvalitetssikre norsk matproduksjon, skal tilsynet også ivareta norske husdyr.
I den utfordrende situasjonen norsk landbruk nå befinner seg i, er det viktigere enn noen gang at tilsynet er i stand til å sikre at norsk matproduksjonen ikke går på akkord med dyrevelferden. Likevel har Mattilsynet nå besluttet å utsette flere rutinetilsyn, med bakgrunn i at det er nødvendig å begrense kontakt mellom mennesker for å minske smittefare.
I 2019 gjennomførte Mattilsynet tilsyn med dyrevelferden i hele 6663 dyrehold. Viktigheten av denne aktiviteten understrekes ved at det ble oppdaget større og mindre brudd på regelverket i 35 prosent av disse dyreholdene. Dersom muligheten til å gjennomføre tilsyn nå reduseres, er det stor fare for at mange slike brudd aldri vil bli oppdaget.
Mattilsynet har i en årrekke avdekket kritikkverdige forhold i norsk landbruk, blant annet gjennom tilsynsprosjektet for slaktegris i 2017. Flere av problemene som tilsynet tidligere har avdekket, er også godt belyst i NRK Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter». Som en konsekvens av den utfordrende situasjon i næringen har Mattilsynet planlagt å gjennomføre en landsdekkende tilsynskampanje i svinenæringen fra september 2020.
SV er bekymret for at en nedtrapping av tilsynsaktiviteten vil få store konsekvenser for Mattilsynets arbeid med å styrke dyrevelferden, og at viktige tilsynsprosjekter nå må vike fordi tilsynets ressurser må omprioriteres.
Mine bekymringer over koronavirusets effekt på dyrevelferden deles også av tilsynets ledelse. Til Nationen 25. mars sier administrerende direktør Ingunn Midttun Godal følgende:
«Vi er bekymret for dyrevelferden, og for at det vil være dyrehold vi ikke vil klare å følge opp godt nok. I noen tilfeller der vi ikke kan ha fysisk tilsyn, vil vi be om dokumentasjon på annet vis, som digitale rapporter.»