Mona Fagerås (SV): Mange lærlinger står i en fortvilet situasjon, drøyt 4000 lærlinger er pr. i dag permitterte, og står i fare for ikke å få fullført utdannelsen sin.
Hva gjøres konkret fra regjeringens side for å sikre at bedriftene nå i denne nasjonale krisen tar inn flere lærlinger, og vil regjeringen ta et skikkelig lærlingeløft, og i så fall hvordan, slik at de som nå står i fare for å ikke få fullført utdannelsen sin får det?
Begrunnelse
Drøyt 4000 lærlinger er blitt permitterte eller sagt opp etter 1. mars d.å. Flere står i tillegg i fare for å få samme varsel (tallene er hentet fra Klassekampen 20. mars d.å.)
Når bedriftene ikke har mulighet til å gi opplæring kan dette være en naturlig konsekvens, men i et oppslag i samme avis vises det til, bl.a. fra Fellesforbundets side, at det i flere tilfeller er kun lærlinger som blir permitterte enda hovedregelen er at disse er
"de siste som skal gå".
Å bli permittert som lærling er en svært fortvilet situasjon for den enkelte som ikke vet om han/hun får fullført utdannelsen sin, men det er også et samfunnsproblem hvis vi mister kull med fagarbeidere.