Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1415 (2019-2020)
Innlevert: 24.04.2020
Sendt: 24.04.2020
Besvart: 29.04.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden bidra til å sikre at unge med VTA-plass kan få tilbudet sitt, slik som sårbare barn har fått gjennom særskilt barnehage og skoletilbud?

Begrunnelse

Da korona gjorde det nødvendig å stenge ned skoler og barnehager var regjeringen raske med å sikre tilbud til sårbare barn, uavhengig av den generelle nedstengningen.
Flere unge med store og særskilte behov, som står i VTA-plass, har under denne perioden mistet tilbudet sitt. Spørsmålsstiller mener det er uheldig, fordi vi vet at mange av disse har et stort behov for tilbudet. Samtidig vet vi at familier nå sliter med å tilby og ivareta deres behov uten VTA-plass.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Varig tilrettelagt arbeid (VTA) skal gi tiltaksdeltakeren arbeid som bidrar til å utvikle ressurser hos tiltaksdeltakeren gjennom kvalifisering og tilrettelagte arbeidsoppgaver. Tiltaket har dessuten en viktig sosial funksjon. Det er derfor beklagelig at korona-epidemien har ført til at produksjonen ved mange av VTA-bedriftene har stoppet, enten av hensyn til smittevernet eller på grunn av svikt i omsetningen.
VTA-deltakerne er ansatt som arbeidstakere. Dette gjelder både VTA i ordinær virksomhet og VTA i forhåndsgodkjente virksomheter. Arbeidssituasjonen, når det gjelder smittefare, vil variere mellom virksomhetene. Det er derfor den enkelte VTA-bedrift som må ta beslutningen om det er nødvendig å stoppe hele eller deler av produksjonen av smittevernhensyn. Det vil være deltakere som er spesielt sårbare i denne unntakstilstanden, og for å legge til rette for disse, må tiltaksarrangør bruke arbeidsgiveransvaret sitt for å kunne tilby et trygt og godt tilbud. Smittevernhensyn må hele tiden ligge i vurderingen.
NAV legger til rette for at VTA-bedrifter som må stoppe produksjonen, fortsatt skal følge opp deltakerne på måter som tar hensyn til behovet for smittevern. Det kan f.eks. skje via telefon eller gjennom digitale løsninger. VTA-bedriftene i skjermet virksomhet mottar tilskudd som tilsvarer én ansatt veileder per fem tiltaksplasser. NAV vil utbetale tilskudd til tiltaksarrangør uavhengig om produksjonen ved virksomheten må stoppe. Til gjengjeld er det ikke anledning til å permittere deltakere eller ansatte med veilederansvar. Denne ordningen gjelder foreløpig fram til 4. mai. Arbeids- og velferdsdirektoratet vil deretter vurdere behovet for å videreføre ordningen.
Det vil også være viktig å ivareta VTA-arbeidsplassene på sikt. VTA-bedriftene er i varierende grad avhengig av salgsinntekter ved siden av det offentlige tilskuddet. Arbeids- og sosialdepartement er derfor i gang med å vurdere tiltak for VTA-arrangører som opplever vesentlig omsetningssvikt.