Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1446 (2019-2020)
Innlevert: 27.04.2020
Sendt: 28.04.2020
Besvart: 07.05.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Petroleumsloven stiller krav til selskapene om hvordan de skal avslutte installasjoner, inklusiv permanent plugging av brønner når olje og gass er tatt ut. Ifølge Oljedirektoratet er det en rekke midlertidige pluggede brønner som det ikke er plan for (95) eller er uavklart (168).
Hva gjør statsråden for å få avklart status og gi pålegg om permanent stenging av de brønnene der det ikke er planer for videre aktivitet?

Begrunnelse

Plugging kan være et relevant tiltak for å opprettholde aktiviteten i petroleumsnæringen som nå sliter. Plugging er kostbart og det er viktig å sikre at selskapene har økonomi til å gjennomføre opprydding. Myndighetene må derfor følge tett opp kravene i petroleumsloven.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Norsk petroleumsnæring er i en krevende situasjon som følge av koronaviruspandemien. Regjeringen har derfor varslet at vi vil legge fram en tiltakspakke 12. mai for å opprettholde aktiviteten i næringen.
Når det gjelder myndighetenes regulering av plugging og etterlatelse av olje- og gassbrønner på norsk sokkel, stilles det krav i regelverket til hvordan og når brønner skal sikres, overvåkes og plugges. I henhold til aktivitetsforskriften skal blant annet alle brønner sikres før de forlates slik at brønnintegriteten ivaretas i den tiden de er forlatt. Det er spesifikke krav til både havbunnskompletterte brønner, letebrønner og utvinningsbrønner.
Innenfor disse rammene har selskapene et ansvar for at virksomheten utøves på en forsvarlig og sikker måte. Det pågår i dag større pluggekampanjer som følge av godkjente avslutningsplaner, og rettighetshaverne vil i de nærmeste årene bruke betydelige midler på plugging og nedstengning.
Brønner som ikke er permanent plugget representerer samtidig et potensiale for økt utvinning av petroleum og har vært en større investering. Beslutninger om permanent plugging av eksisterende brønner bør derfor være veloverveid og vurdert i et langsiktig perspektiv. For felt som er i drift, er det normalt å ha brønnbaner eller brønnslisser som ikke er permanent plugget. Dersom man plugger en brønn permanent, vil man ikke kunne gjenåpne denne eller bruke deler av brønnbanen ved et fremtidig sidesteg. Ifølge Oljedirektoratet var om lag 70 pst. av nye produksjonsbrønner på sokkelen i 2019 basert på gjenbruk av deler av eksisterende brønnbaner, noe som bidrar til kostnadseffektive brønner og god ressursforvaltning.
Det å finne trygge, gode, effektive og rimelige måter å plugge og etterlate brønner på er viktig for å unngå unødvendige kostnader på sokkelen framover. Det arbeides godt på tvers i næringen med å finne nye og effektive løsninger for permanent plugging av brønner. Myndighetene bidrar til dette blant annet gjennom Demo 2000 og Petromaks-programmene.
Det er oljeselskapene som har ansvaret for den daglige driften av feltene på norsk sokkel og som fatter de kommersielle beslutningene i alle faser av et felts levetid, herunder sikker og effektiv plugging og etterlatelse. Selskapene må selv prioritere sine ulike aktiviteter, innenfor lover og regler, hensyntatt de begrensninger på kapital og likviditet de står overfor. Dette gjelder også for brønnaktiviteter.
Det viktigste vi gjør fra myndighetenes side er å sikre et forutsigbart rammeverk som gjør at norsk sokkel er et attraktivt sted for oljeselskapene å investere og skape verdier, til nytte for hele det norske samfunn. Det er verken hensiktsmessig eller aktuelt å bruke pålegg om plugging av brønner som konjunkturtiltak.