Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1451 (2019-2020)
Innlevert: 28.04.2020
Sendt: 28.04.2020
Besvart: 07.05.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Selskapene har ansvar for å ta ut mest mulig olje og gass fra feltene. Oljedirektoratet er bekymret for at mer krevende tider for næringen fører til at selskapene ikke prioriterer leting mens infrastrukturen er tilgjengelig.
Hva gjør ministeren for å følge opp selskapene for å unngå tap av såkalte tidskritiske ressurser i de store feltene med aldrende infrastruktur?

Begrunnelse

De tidskritiske ressursene gjelder de fleste store feltene i Nordsjøen og Norskehavet, der plattformer kommer til å bli stengt ned på grunn av teknisk levetid for plattformer, eller feltene de produseres fra begynner å tømmes. Det er viktig at det både letes i områdene rundt disse feltene, og at de mindre funnene blir bygd ut og faset inn til feltene før de stenges ned. I Norskehavet gjelder dette spesielt områdene rundt Aasta Hansteen- og Kristin/Åsgard-området, mens i Nordsjøen gjelder dette spesielt i Grane- og Alvheim-området.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Jeg deler representantens målsetting om å forvalte ressursene på norsk sokkel på en best mulig måte. Hovedmålet i petroleumspolitikken er å legge til rette for lønnsom produksjon av olje og gass i et langsiktig perspektiv, inkludert ressursene som er igjen i de mest modne feltene. Regjeringen har også tatt grep for å sikre aktivitet i norsk petroleumsnæring for å dempe konsekvensene av koronavirusepidemien og vil den 12. mai fremme en tiltakspakke for næringen.
Oljeselskapene blir ved tildeling rettighetshavere i utvinningstillatelser, noe som medfører plikter og rettigheter. Myndighetene legger til rette for et mangfold av oljeselskaper med ulike forretningsmessig strategi for at flest mulig av de forretningsmulighetene som er på norsk sokkel utnyttes, herunder de representanten spør om.
For å gi gode insentiver til leting, utbygging og økt utvinning er et viktig prinsipp at fortjenesten skal tas ut på felt og ikke i infrastrukturen. Derfor regulerer myndighetene adgang og vilkår for bruk av denne. Dette skjer gjennom en særskilt regulering av adgang til oppstrøms gassrørledningsnett og gjennom forskrift om andres bruk av innretninger (TPA-forskriften) når det gjelder feltinfrastruktur og annen infrastruktur på norsk sokkel. Reguleringen av adgang til infrastruktur er viktig for å sikre insentiver til feltnær leting, fordi den sikrer at de som finner olje og gass nær eksisterende infrastruktur har trygghet for at de får tilgang til infrastruktur med ledig kapasitet, og at de får beholde en stor del av verdiskapingen fra ressursene de finner.
For å oppnå god ressursforvaltning er det viktig å kunne utnytte infrastrukturen godt over tid. Mange felt på norsk sokkel har etter hvert infrastruktur med ledig kapasitet. Innfasing av mindre felt til eksisterende feltinfrastruktur bidrar ofte til forlenget levetid for eksisterende felt og infrastruktur. Derigjennom muliggjøres økt utvinning og høyere verdiskaping også fra vertsfeltet.
En forlengelse av levetiden til infrastrukturen gir også insentiver til ytterligere feltnær leting fordi flere funn kan produseres mens infrastrukturen er på plass og i drift. Da må det påvises lønnsomme ressurser mens infrastrukturen er på plass. Konsesjonstildelingspolitikken, gjennom ordningen med tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO), legger til rette for dette.
De siste tre årene har TFO-området blitt utvidet og dette har gjort mer areal tilgjengelig for oljeselskapene. Tidligere i år ble det tildelt 69 nye utvinningstillatelser gjennom TFO 2019 og TFO 2020 er igangsatt med sikte på å tildele nye tillatelse i januar 2021. Den norske ressursforvaltningsmodellen med blant annet et velfungerende skattesystem, årlige konsesjonsrunder og tredjeparts adgang til infrastruktur vil, sammen med en god håndtering av den pågående krisen, legge til rette for god utnyttelse av infrastrukturen på norsk sokkel også i tiden fremover.