Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1471 (2019-2020)
Innlevert: 29.04.2020
Sendt: 30.04.2020
Besvart: 08.05.2020 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Vil Norge fordømme Israels varslede annektering av Vestbredden?

Begrunnelse

For få dager siden uttalte Israels statsminister Netanyahu nok en gang Israels intensjon om å annektere deler av Vestbredden. I følge Netanyahus nye plan skal annekteringen starte allerede 1.juli i år.
Utenriksminister Søreide har uttrykt bekymring og bedt israelske myndigheter revurdere planene.
Jeg mener Norge tydelig må fordømme grove folkerettsbrudd, ikke bare oppfordre partene til å endre kurs og forhandle. Hvis annekteringen får skje vil det være et grovt brudd på folkeretten og i praksis nok en spiker i kisten for tostatsløsningen.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: De norske grunnposisjonene i den israelsk-palestinske konflikten ligger fast. Det er kun en forhandlet to-statsløsning, i tråd med folkeretten, som kan skape varig fred mellom partene.
Det er urovekkende at israelske myndigheter nå snakker åpenlyst om å annektere deler av Vestbredden. Norge har flere ganger, og senest i det norske innlegget i den digitale debatten i FNs sikkerhetsråd den 23. april i år, advart israelske myndigheter mot å ta slike ensidige skritt. Grensene mellom Israel og Palestina er ett av flere spørsmål som partene etter Oslo-avtalene har forpliktet seg til å løse i forhandlingene om sluttstatus.
Enhver tilegnelse av landområder ved bruk av makt er uakseptabel og utgjør et alvorlig brudd på folkeretten. En eventuell erklæring om anneksjon vil videre være uten folkerettslige rettsvirkninger. Dette er også understreket av FNs sikkerhetsråd i flere resolusjoner, og senest i resolusjon 2334 (2016), der Sikkerhetsrådet gjør det klart at forsøk på å gjøre endringer i 1967-grensene som ikke er resultat av en fremforhandlet enighet mellom partene, ikke vil bli anerkjent.
Dersom Israel gjør alvor av disse planene vil det svekke mulighetene for en forhandlet to-statsløsning, og være et alvorlig tilbakeslag for den palestinske institusjonsbyggingen som Norge og giverlandene har bidratt til siden Oslo-avtalene ble inngått. Det vil også kunne ha en negativ effekt på sikkerhetssituasjonen i Israel, Palestina og ellers i regionen.