Nicholas Wilkinson (SV): Har vi mulighet til å øke importavgiften for kjøtt som er produsert i land eller selskaper som bruker mye antibiotika, eller stoppe import fra selskaper i kjøttindustrien eller land som bruker mye antibiotika?
Begrunnelse
Norge importerer kjøtt fra land som bruker mye antibiotika i landbruket. Landbruket i Norge bruker mindre antibiotika enn nesten alle andre land i verden. Jeg er bekymret over at antibiotikaresistensen øker i Norge, også når vi bruker mindre antibiotika enn før.
I fabrikkgårder har dyrene lite plass. Da kan smitten øke, og store fabrikkgårder i kjøttindustrien bruker mye antibiotika.
Norge har i koronatiden fått erfare at sykdommer fra andre land kan komme til Norge, fort. Hvis vi bruker våre ressurser til å bygge opp fabrikkgårder i utlandet som bruker mye antibiotika, kan det også straffe Norge etterpå.
Jeg stiller dette spørsmålet til ministeren siden Norge er i EØS, så jeg vet ikke hvilke muligheter vi har for å stoppe import eller øke importavgifter for å minimere kjøttimport fra selskaper eller land som bruker mye antibiotika.
Jeg viser til artikkelen fra NRK om "Skrekkbakterie på norske sykehus som ingen snakker om" https://www.nrk.no/norge/skrekkbakterie-har-kommet-til-norge_-advarer-forfatter-1.14969932