Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1514 (2019-2020)
Innlevert: 05.05.2020
Sendt: 06.05.2020
Besvart: 12.05.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Vil statsråden gå i dialog med partene i arbeidslivet for å finne en felles løsning for familier som må bruke omsorgspenger i en periode med reduserte åpningstider i barnehagen, slik at ikke enkelttimer blir regnet som en hel omsorgsdag?

Begrunnelse

For å ivareta smittevernhensyn er det mange barnehager som har begrenset åpningstid. Et redusert barnehagetilbud gjør at foreldre må hente barn tidligere i barnehagen. Ikke alle har yrker som gir mulighet til hjemmekontor.
På NAV sine nettsider oppgis det at man kan bruke omsorgsdager for den tiden barnehagen er stengt på grunn av koronasituasjonen.
Videre står det at det er opp til arbeidsgiver å godkjenne om du kan ta ut enkelttimer/halve dager, eller om det blir regnet som en hel omsorgsdag til tross for at du ikke har benyttet deg av en hel dag.
Det fremstår urimelig å bruke en hel omsorgsdag på å måtte gå eksempelvis 1-2 timer tidligere fra jobb for å hente barnet før barnehagen stenger. Ved en slik løsning vil flere familier raskt komme i en situasjon der antall omsorgsdager er brukt opp, da det uklart hvor lenge barnehagene må opprettholde smitteverntiltakene.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Ordningen for omsorgspenger er at arbeidsgiver utbetaler lønn som vanlig, og deretter søker refusjon fra Arbeids- og velferdsetaten. Selv om lovgivning og de tekniske løsningene baseres på telling av hele dager, er det fullt mulig å avtale på den enkelte arbeidsplass at det kan telles enkelttimer opp til full dag, og at dette så meldes til Arbeids- og velferdsetaten som én dag når arbeidsgiver søker refusjon. Gjennomgående vil det være i både arbeidstakers og arbeidsgivers interesse å finne fram til smidige løsninger på denne situasjonen, og mitt inntrykk er at mange arbeidsgivere legger til rette for dette.
En slik ordning forutsetter at det er praktisk mulig å innrette seg på denne måten på den enkelte arbeidsplass. Det vil være store variasjoner her, både med hensyn til den enkeltes behov for fravær fra arbeidet som følge av reduserte åpningstider i barnehagene, og med hensyn til de praktiske mulighetene for å legge til rette for slik redusert arbeidstid på den enkelte arbeidsplass. Dette, kombinert med at dette er en refusjonsordning for arbeidsgivere, gjør det vanskelig å lage generelle regler for alle praktiske muligheter.
I min dialog med partene i arbeidslivet er spørsmålet tatt opp på generell basis, men det er ikke kommet konkrete innspill til hvordan regelverket ev. kan justeres. Det er imidlertid naturlig å ta opp spørsmålet med partene i arbeidslivet igjen etter hvert som vi vet mer om hvorvidt dette er et stort problem i praksis.
Selv om det skulle vært ønskelig med en sentral regulering av dette, må det også først undersøkes om det er mulig å håndtere dette i Arbeids- og velferdsetatens tekniske løsning for omsorgspenger. Dersom en omlegging til registrering av timer krever en stor og tidkrevende endring av de tekniske løsningene, vil det være lite hensiktsmessig å igangsette et slikt arbeid nå.