Skriftlig spørsmål fra Martin Henriksen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1572 (2019-2020)
Innlevert: 08.05.2020
Sendt: 11.05.2020
Besvart: 16.05.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Martin Henriksen (A)

Spørsmål

Martin Henriksen (A): Hvor mange arbeidsledige og permitterte innen industriarbeid har nå fått et relevant kompetansetilbud, og hvor mange vil man anslå at deltar i dette for tiden og hvor mange som vil delta frem mot 1. september?

Begrunnelse

Stortinget har siden behandlingen av første krisepakke i mars vært tydelig på at arbeidstakere som nå er rammet må kunne bruke koronaperioden til å utvikle sin kompetanse, slik at de kan styrke bedriften og sin egen mulighet til å stå i jobb, og at kompetanseutvikling må både være et alternativ til permitteringer for bedriftene, jfr. bl.a. Innst. 197 S (2019–2020). Stortinget har også bevilget midler til utvikling og tilgjengeliggjøring av kompetansetilbud, samt bedt om midlertidige endringer av dagpengeregelverket slik at man i større grad kan ta utdanning og opplæring på dagpenger. Stortinget har også understreket behovet for at dette skal gå raskt og at partene skal involveres tett, jfr. bl.a. innst. 216 S (2019-2020).
Det er nå snart 2 måneder siden nedstengningen av Norge. NAV har i år mottatt over 450 000 søknader om dagpenger. I følge NAV sine tall per 5.5 fordelt per yrke, er det reiseliv og transport, butikk og salgsarbeid, serviceyrker, kontorarbeid, industriarbeid og bygg og anlegg, i tillegg til ledere, som har flere helt ledige enn totalt, målt som andel av arbeidsstyrken.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Jeg oppfatter det slik at spørsmålet gjelder hvor mange permitterte og ledige som får opplæring, enten innvilget av NAV som et arbeidsmarkedstiltak, eller ved at dagpengemottakere selv velger å ta opplæring i kombinasjon med dagpenger.
Regjeringen har vært opptatt av å utvide muligheten til å gjennomføre kompetanseheving for både ledige og permitterte raskt og på en fleksibel måte i den ekstraordinære situasjonen vi nå står i. Fra 20. april kom det derfor på plass en ordning hvor ledige og permitterte selv kan velge å ta opplæring uten at dette på forhånd er godkjent av NAV og uten at man mister retten til dagpenger. Deltar man på selvvalgt opplæring, innrapporteres dette til NAV via et meldekort som alle ledige og permitterte dagpengemottakere må fylle ut. Denne opplysningen blir imidlertid ikke, slik meldekortene nå behandles, lagt inn i NAVs saksbehandlings- og statistikksystemer. Det har derfor ikke vært mulig å hente fram informasjon over hvor mange permitterte og ledige som deltar på opplæring når opplæringen er igangsatt uten NAVs godkjenning.
Når det gjelder bruken av NAVs arbeidsmarkedstiltak, er gjennomføringen blitt vanskeliggjort av de smittevernstiltakene som ble innført 12. mars. Som hovedregel har det ikke vært mulig å benytte arbeidsmarkedstiltak som innebærer fysisk oppmøte. Noen opplæringstilbud er blitt gjennomført digitalt. Det er i mars og april i år registrert rundt 13 000 deltakere på NAVs opplæringstiltak, men det har vært relativt få nye deltakere som har kommet til i mars og april, hhv. 1 100 nye deltakere i mars og 400 nye deltakere i april.
Arbeids- og velferdsdirektoratet melder at det vil være en tidkrevende oppgave å koble opplysninger om tidligere bransje- eller yrkestilknytning til nåværende utdanningsforløp. Det har derfor vist seg umulig å fordele deltakerne på NAVs opplæringstiltak etter tidligere yrke.
Antall deltakere i opplæringstiltaket forventes å øke framover når smittevernstiltakene gradvis lempes, men det er vanskelig å forutsi hvor raskt leverandører og utdanningsinstitusjoner vil være tilbake i normal drift. Gradvis vil også regjeringens kompetansepakke på 190 mill. kroner til treparts bransjeprogram, nettbasert opplæring mv. komme på plass, sammen med opprettelse av nye studieplasser og utbygging av det fylkeskommunale tilbudet om videregående opplæring, fagskoleopplæring og bedriftsintern opplæring. Det er derfor rimelig å anta at det vil komme en betydelig vekst i antall deltakere på ulike kompetansetiltak framover.