Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1629 (2019-2020)
Innlevert: 14.05.2020
Sendt: 15.05.2020
Besvart: 26.05.2020 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Det er ingen konkret begrunnelse på hvorfor Miljødirektoratet gjør ulike vurderinger i 15 og 20 rundt ekstraordinært uttak av bjørn i Grane, til tross for at situasjonen er lik. I 2020 utgjør i tillegg bjørnen et alvorlig skadepotensial på rein som kalver etter en vinter med beitekrise. Det haster å få et vedtak om ekstraordinært uttak av bjørn, mens det er sporingsforhold i området.
Kan statsråden se at det ikke er grunn til å gjøre andre vurderinger nå enn i 2015, og sørge for at det straks iverksettes uttak av bjørn i Grane?

Begrunnelse

Reineierne har vært nødt til å fôre reinen for å håndtere beitekrisen. Det gir mye ekstra arbeid under vanskelige forhold, samtidig som også reineiere ble påvirket av koronakrisens som førte til stengte barnehager og skoler, og andre begrensninger.
Rovvilt utgjør en stor belastning for reinen, og gjennom flere år har kalvetapet i Nordland vært skyhøyt, om lag 60% hvert eneste år. Rovvilt i et område med rein i år gir forstyrrelser som gjør at reinen bruker mer energi og trekker vekk fra fôringsplasser, eller de få områdene hvor det er tilgjengelige beiter. Dette fører til at en næring med store rovviltproblemer blir ekstra utsatt for rovviltets herjinger i år, fordi forstyrrelser kan være like dødelig som direkte tap til rovvilt.
21. april i år anmodet Grane kommune om ekstraordinært uttak av 1 bjørn som da oppholdt seg helt inntil et kalvingsområde for tamrein, utenfor bjørneområdet. Kommunen viser til stort skadepotensial på tamrein og store bjørneskader på sau i 2018 og 2019 i kommunen. Miljødirektoratet vil avvente situasjonen før det vurderer å iverksette skadefelling. Avventing av situasjonen vil føre til at sporsnøen forsvinner, og uttak av bjørn blir vanskelig. Uttak av bjørn må skje nå, for å forebygge tap av rein og sau. Det er ingen grunn til å gå bort fra den praksis som var i 2015. Det foreligger heller ingen konkret begrunnelse på hvorfor Miljødirektoratet gjør ulike vurderinger i 2015 og 2020 rundt ekstraordinært uttak av bjørn i Grane, til tross for at regelverket, bestandsmål, skadesituasjonen og skadehistorikken er lik.
I mars og april 2015 fattet Miljødirektoratet vedtak om ekstraordinært uttak av bjørn, for å forebygge tap av sau og rein kommende beitesesong. Miljødirektoratet gjorde i begge sakene følgende vurdering: «Med bakgrunn i en helhetlig vurdering av situasjonen, anser direktoratet at det ikke foreligger annen tilfredsstillende løsning i det aktuelle området enn felling av bjørn. Et slikt uttak er vurdert ikke å være til skade for bjørnebestandens overlevelse, eller å komme i konflikt med det nasjonale bestandsmålet for bjørn, jf. Innst. S. nr. 174 (2003-2004) og rovviltforskriften §§ 3 og 4.» Vedtakene resulterte i felling av 2 bjørner, og ingen tap av sau til bjørn i beitesesongen 2015.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Eg veit at tamreinnæringa i vinter, på grunn av store mengder snø og skiftande vêr, har vore råka av ei beitekrise. Det har gjort næringa spesielt utsett for ulike former for tap. Tamreinnæringa vil også få tap til rovvilt. Dette blir følgt opp av forvaltninga, gjennom til dømes vurderingar av skadefellingar og ekstraordinære uttak av rovvilt. Det er Miljødirektoratet som har myndigheita til å vurdere ekstraordinære uttak. I tillegg har vi gode ordningar både for tiltak som skal førebyggje at tamrein blir tatt av rovvilt og for å erstatte tap som er dokumentert eller sannsynleggjort at skuldast rovvilt. Samtidig er det viktig å vere klar over dei store utfordringane region 7 (Nordland) har når det gjeld å nå bestandsmålet for bjørn. Med ein bjørnebestand langt mindre enn bestandsmålet, skal forvaltninga leggje til rette for ei auke i bestanden.
Når det gjeld spørsmålet frå representanten om eg ser at det ikkje er grunn til å gjere andre vurderingar no i 2020 samanlikna med 2015, vil eg på eit generelt grunnlag vise til at forvaltninga skal gjere ei konkret vurdering i kvart enkelt tilfelle. Grane kommune har i vår søkt om skadefelling av bjørn. Som representanten skriv, har Miljødirektoratet kome med eit førebels svar på søknaden. Klima- og miljødepartementet er klageinstans ved ei eventuell klage i denne saka. Eg ønsker derfor ikkje å kommentere denne saka noko nærare. Eg vil likevel nemne at Miljødirektoratet har bedt Statens naturoppsyn (SNO) følgje opp situasjonen i området. SNO har gjort undersøkingar, følgt opp meldingar og vore i dialog med reindrifta. So langt i år er det ikkje registrert bjørneskadar på tamrein i Nordland. SNO vil fortsette å følgje opp meldingar om spor etter bjørn i dette området, og dei har høg beredskap for å årsaksfeste eventuelle tap i området.