Rigmor Aasrud (A): Mener statsråden at regelverket som fratar en enslig uføretrygdet forsørger barnetillegget fordi nå avdød ektefelle har mottatt erstatning etter feilbehandling på et sykehus er rimelig, og dersom statsråden ikke mener det, vil han bidra til en ny fortolkning i forvaltningen av regelverket?
Begrunnelse
Bakgrunn for mitt spørsmål er en sak der en av foreldrene til to barn døde etter en feilbehandling av en kreftdiagnose. Feilbehandlingen førte til at det ble utbetalt erstatning for fra Norsk Pasientskadeerstatning. Erstatningsbeløpet ble brukt til å betale ned gjeld på familiens hjem, slik at de kunne boende der uansett utfall av sykdommen.
Da dødsfallet skjedde var foreldrene gift og begge var uføretrygdede. For den ene forelderen ble uføretrygd innvilget på grunn av diagnosen som førte til skaden som var grunnlaget for utbetaling fra NPE.
Fordi den gjenlevende ektefellen fikk utbetalt barnetillegget, er det slått fast at erstatningen gir grunnlag for å frata denne barnetillegget i uføretrygden og at allerede utbetalte beløp må tilbakebetales.
Dette går utover barna som har en uføretrygdet eneforsørger som mister barnetillegget.
Årsaken til at det den gjenlevende forelderen mister barnetillegget er at Nav har tolket regelverket i folketrygdloven § 12, forskrift om uføretrygd og rundskrivet til forskriften dithen at pasientskade-erstatning kun skal holdes utenfor beregning av barnetillegg der det gjelder inntekt til personen som mottar barnetillegget.
I dette tilfellet var begge foreldrene uføretrygdet og kunne motta barnetillegget. Men fordi barnetillegget sto registrert på den gjenlevende forelderen, heller enn på den avdøde, ble det konkludert at retten til barnetillegg falt bort. Dersom barnetillegget hadde blitt flyttet over på den nå avdøde forelderen, ville den andre forelderen nå kunnet motta barnetillegget.