Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1729 (2019-2020)
Innlevert: 26.05.2020
Sendt: 27.05.2020
Besvart: 04.06.2020 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Vil utenriksministeren påse at Utenriksdepartementet deler den informasjon de besitter om norske Nerid Høiness’ antatte drapsmann med politiet i Laos og Thailand, slik at han kan straffeforfølges?

Begrunnelse

Den 11. april kunne man i Dagbladet lese om norske Nerid Høiness, som ble drept i byen Vang Vieng i Laos den 9. januar i år. Politiet i Laos mener Nerid ble kvalt og slått i hjel på rommet på pensjonatet der hun bodde med kjæresten, som politiet mener står bak drapet. Etter å ha mishandlet Nerid, skal kjæresten ha stivet opp liket med bambusstenger, og festet kvinnen til motorsykkelen sin, før han deretter kjørte ut i jungelen og dumpet henne som søppel.
Japaneren politiet mener står bak drapet, er etterlyst internasjonalt i samtlige land i verden, for å ha drept den norske kvinnen. Imidlertid opplever Nerids familie at verken Utenriksdepartementet eller norsk politi er villige til å hjelpe politiet i Laos for å sørge for at den antatte drapsmannen blir straffeforfulgt. Familien har forsøkt å komme i kontakt med politiet i Laos som etterforsker drapet, og har samtidig innhentet informasjon som de har gitt til norsk politi som kan være avgjørende for etterforskningen. Familien hadde flere konkrete og detaljerte opplysninger som viste hvor den etterlyste mannen oppholdt seg. Politiet i Laos pågrep imidlertid ikke mannen, og ville ha informasjonen direkte fra norsk politi.
Familiens håp var at norske myndigheter ville sende informasjonen videre til politiet i Laos og Thailand. Imidlertid viderebringer hverken UD eller Kripos informasjon til Laos om mannen som er etterlyst for å ha drept Nerid Høiness. Deres begrunnelse for å stanse informasjonsutvekslingen er at det er dødsstraff i Laos, og de ønsker derfor ikke å viderebringe informasjon om den mistenktes oppholdssted som kan medføre pågripelse. Dette til tross for at Laos ikke har utført dødsstraff siden 1988. Høiness’ familie har fått klar beskjed om at UD ikke vil gjøre noe for at informasjonen om mannen som er internasjonalt etterlyst bli videresendt fra norske myndigheter til myndighetene i Laos og Thailand. Norske myndigheter holder således tilbake opplysninger som medfører at en person som er etterlyst for drap ikke blir pågrepet.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Utenriksdepartementet tilbyr konsulær bistand til nordmenn i utlandet og dette er en av utenrikstjenestens viktigste oppgaver. Konsulær bistand består av å gi praktisk bistand, råd og informasjon til norske borgere i utlandet. Rammene for den konsulære bistanden utenriksstasjonene kan tilby til norske borgere i utlandet, fremgår i Meld. St. 12 (2010-2011), som fikk tilslutning fra et samlet Storting i juni 2011.
Utenrikstjenesten strekker seg langt for å bistå pårørende ved dødsfall i utlandet. Norsk utenrikstjeneste kan imidlertid ikke intervenere i etterforskning og rettsprosesser i et annet land, på samme måte som norske myndigheter ikke ville akseptere at et annet lands utenrikstjeneste intervenerer i slike prosesser i Norge.
I tilfeller der det kan ligge en kriminell handling bak en norsk borgers dødsfall i utlandet er det myndighetene i landet hvor den kriminelle handlingen finner sted som er ansvarlig for etterforskning og straffeforfølgning. I denne saken har dødsfallet skjedd i Laos og laotisk politi etterforsker saken og har utstedt en internasjonal etterlysning av den mistenkte i saken.
Det ligger utenfor Utenriksdepartementets ansvarsområde å avgjøre hvorvidt etterforskningsopplysninger i en straffesak kan deles med andre lands politimyndigheter. Det er Justis- og beredskapsdepartementet som har det konstitusjonelle ansvaret for internasjonalt politisamarbeid og jeg viser derfor til svar fra justis- og beredskapsministeren i Dokument nr. 15:1733 (2019-2020).