Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1745 (2019-2020) Innlevert: 27.05.2020 Sendt: 28.05.2020 Besvart: 08.06.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen
Elise Waagen (A): Hva vil regjeringen gjøre for å forhindre at flere unge faller utenfor arbeidslivet som følge av økonomisk krise og økt ledighet?
Torbjørn Røe Isaksen: Jeg er enig med representanten i at det er viktig å forhindre at unge faller utenfor arbeidslivet. Unge er en gruppe i samfunnet som erfaringsmessig rammes hardt i nedgangstider fordi de har mindre ansiennitet og jobberfaring. I tillegg ser vi at mange av bransjene som ble rammet tidlig og hardt som følge av koronapandemien, har mange unge ansatte, gjerne i deltid og med kort ansiennitet. Det gjelder for eksempel butikkarbeid og hotell- og restaurantbransjen. Etter hvert har også andre bransjer og grupper blitt rammet, og nye ledige er aldersmessig mer jevnt fordelt enn i starten.Samfunnet er i ferd med å åpnes opp igjen og ledigheten avtar, selv om nivået fortsatt er svært høyt. Et av de viktigste målene for den økonomiske politikken i tiden fremover er å få ned køen av arbeidsledige og permitterte som har oppstått som resultat av virusutbruddet. Regjeringen har iverksatt en rekke tiltak for å motvirke de uheldige virkningene av koronapandemien, og flere virkemidler foreslås nå. Jeg kan blant annet nevne mulighetene til å ta opplæring uten å miste dagpengene. Videre foreslår regjeringen et utdanningsløft og å innføre en ny og midlertidig lønnsstøtteordning som skal bidra til at flere kommer raskere tilbake i arbeid. Dette vil også hjelpe mange av de unge som er blitt ledige i denne perioden.Unge uten fullført videregående opplæring og unge med helsemessige og sosiale utfordringer er imidlertid spesielt utsatte. De som er i ferd med å avslutte skolegang og studier, vil trolig møte et langt vanskeligere jobbmarked enn forventet for bare få måneder siden. Regjeringen har derfor over lengre tid vært opptatt av å hjelpe denne gruppen over i arbeid, bl.a. gjennom NAVs ungdomsinnsats og forsterket oppfølging av unge på arbeidsavklaringspenger (AAP). Regjeringens inkluderingsdugnad er også en viktig innsats, blant annet overfor unge med hull i CV-en. Gitt den spesielle situasjonen kan det likevel være behov for å forsterke virkemidlene overfor ungdomsgruppen. Jeg vil følge utviklingen for denne gruppen nøye og kommer tilbake til Stortinget med en samlet vurdering av situasjonen for ungdom i Prop. 1 S (2020–2021).