Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1769 (2019-2020)
Innlevert: 29.05.2020
Sendt: 29.05.2020
Rette vedkommende: Barne- og familieministeren
Besvart: 05.06.2020 av barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hva vil statsråden gjøre for å opprettholde tilbudet om krisesenterplasser til kvinner i aktiv rus, og er det vurdert å styrke tilbudet til denne gruppen i en ekstra krevende situasjon?

Begrunnelse

Organisasjonene på rusfeltet, som RIO – Rusmisbrukernes interesseorganisasjon og Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan, er bekymret for at tilbudet til voldsutsatte kvinner i aktiv rus har blitt svekket som følge av tiltak som er iverksatt i forbindelse med koronavirusutbruddet.
De rapporterer at de har mottatt signaler om at legevakttjenesten i større grad avviser denne gruppen, og at de få skjermede plassene som eksisterer til voldsutsatte kvinner i aktiv rus er avsatt til personer med rusavhengighet som enten er smittet eller satt i karantene. Det er også registrert en økt uro i rusmiljøet knyttet til en redusert tilgang på rusmidler, redusert lavterskeltilbud og meldinger om økt forekomst av partnervold. Det er derfor grunn til å tro at behovet for et skjermet tilbud for denne gruppen i realiteten har økt under koronasituasjonen.
Voldsutsatte kvinner i aktiv rus er fra før av den gruppen som hyppigst avvises ved krisesentrene, og det finnes et svært begrenset tilbud utelukkende for denne gruppen. Det er derfor bekymringsfullt om et allerede dårlig tilbud nå har blitt enda dårligere.

Ida Lindtveit Røse (KrF)

Svar

Ida Lindtveit Røse: Kvinner i aktiv rus kan være i en særlig sårbar situasjon. Vi følger nøye med på situasjonen på krisesentrene under Covid-19 pandemien. Rapporteringen hittil viser at krisesentrene stort sett har klart å opprettholde sitt tilbud, men Bufdir har også meldt om at enkelte sentre mangler kapasitet utover å gi et akutt botilbud. Denne situasjonen følges tett opp av Bufdir i samarbeid med fylkesmennene.
Samlet er det bevilget 6,5 mrd. kroner til kommunesektoren for å kompensere for merutgifter og inntektstap i forbindelse med covid-19. Ytterligere tiltak foreslås i Revidert nasjonalbudsjett. De kompenserende tiltakene og bevilgningene for kommunesektoren utgjør samlet om lag 5,5 mrd. kroner mer enn de foreløpig beregnede virkningene av covid-19 i 2020. Dette anslås i sin helhet å tilfalle kommunene. Gjennom dette er kommunene satt i stand til å håndtere utgifter på flere områder, også eventuelt merbehov i krisesentertilbudet.
Når det gjelder voldsutsatte i aktiv rus, er det i perioden 2016-2019 bevilget 3 millioner kroner årlig til Barne- ungdoms- og familiedirektoratet for å gjennomføre et pilotprosjekt med mål om å styrke tilbudet til sårbare grupper.
Fra 2020 kan krisesentrene søke om utviklingsmidler for å styrke tilbudet til særlig utsatte grupper. Indre Østfold kommune, Krisesenteret i Midt-Troms, Ringerike kommune, Krisesenteret i Vestfold og Trondheim kommune fikk midler til formålet i 2020.