Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til statsministeren

Dokument nr. 15:1798 (2019-2020)
Innlevert: 02.06.2020
Sendt: 03.06.2020
Besvart: 03.06.2020 av statsminister Erna Solberg

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Vil statsministeren tydelig fordømme all form for rasistisk motivert politivold, uansett hvilken gruppe ofrene tilhører og uansett om det skjer hos Norges allierte stater?

Begrunnelse

I en sak i VG 02. juni uttalte statsministeren seg om opprørene i USA etter nok et tilfelle av dødelig politivold. Statsministeren er blant annet sitert følgende:
– I alle våre land er det minoritetsgrupper som lider under covid-19, og land med mye dårligere sikkerhetsnett gjør at dette blir lettantent, kombinert med en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet, sier Solberg.
I saken tar ikke statsministeren tydelig avstand fra bruk av vold fra politiet i USA, og heller ikke rasistiske holdninger i politiet.
Dette kan lett forstås som at statsministeren legitimerer rasistisk motivert politivold, og at forskjellbehandling fra politiets side på bakgrunn av etnisitet eller statistikk er noe vi skal ha forståelse for.

Erna Solberg (H)

Svar

Erna Solberg: Ja.