Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1808 (2019-2020)
Innlevert: 03.06.2020
Sendt: 04.06.2020
Besvart: 11.06.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Kan statsråden redegjøre for hvordan man årlig siden 2010 har fordelt midlene til investeringer og vedlikehold ved hvert av de tre sykehusene i Sørlandet sykehus, hvordan vil helseministeren sørge for at ikke sykehusene i Arendal og Flekkefjord får et økt investerings- og vedlikeholdsetterslep som følge av store investeringer i Kristiansand, og hva vil Sørlandet sykehus og helseministeren konkret gjøre for å få på plass en tilfredsstillende nødstrømsforsyning ved sykehuset i Arendal?

Begrunnelse

Ved Sørlandet sykehus Kristiansand er nå byggingen av nytt psykiatribygg i gang, samtidig som Stortinget i ny Nasjonal helse og sykehusplan gav signaler om at planleggingen av nytt akutt- og intensivbygg kunne starte.
Disse prosjektene vil kreve store investeringer fra sykehuset. Samtidig har sykehuset varslet at man de neste årene må kutte om lag 200 millioner i driften. Dette skaper bekymring for at man ikke vil ha tilstrekkelige midler til å opprettholde og videreutvikle nødvendig infrastruktur og kvalitet ved de to øvrige sykehusene, Arendal og Flekkefjord.
Fra de tillitsvalgte ved sykehuset i Arendal pekes det på at man har betydelige utfordringer når det gjelder bygningsmasse og utstyr.
Nylig måtte man stenge bassenget ved sykehuset, og det har vært store problemer med utdaterte respiratorer. (Det siste ser nå ut til å bli fulgt opp). Videre meldes det at man i dag har en svært utilfredsstillende situasjon når det gjelder manglende godkjent nødstrømanlegg for behandlingsrom / medisinsk område klassifisert for gruppe 2.
Tillitsvalgte melder at dette kan medføre at feil i strømforsyningen under livsviktig behandling og kirurgiske inngrep kan gi fare for liv og helse, siden man ikke har en tilfredsstillende og godkjent nødstrømsforsyning. Manglende investering for nødstrømsforsyning gjør at sykehuset i Arendal har hatt og fortsatt vil ha avvik i forhold til gjeldende norm for dette.
Tillitsvalgte viser til at det i økonomisk langtidsplan ikke ligger noen ytterligere satsing på PCI-senteret (hjertesenteret) i Arendal. For eksempel kunne dette vært gjort gjennom å få på plass en tredje lab ved senteret. I den forbindelse vises det til at Arendal har flere pasienter enn Stavanger på dette feltet, og at Stavanger har tre laber.
Som et eksempel på utstyrssituasjonen ved sykehuset i Arendal, vises det til at man har hysteroskop fra 90-tallet, til å undersøke livmor, som ikke er i bruk på grunn av at det kan være farlig for pasienten. Man har ikke råd til å anskaffe nytt, moderne utstyr, selv om kostnaden kun er anslått til om lag 200.000kr.
For å sikre at sykehuset i Arendal også i fremtiden skal være et moderne, «stort akuttsykehus», slik man er definert som, er det nødvendig å få på plass tilstrekkelige midler til vedlikehold og fornying av utstyr.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er Helse Sør-Øst som har ansvar for å fordele de økonomiske rammene fra staten på det enkelte helseforetak i regionen. Helse Sør-Øst har utarbeidet en egen inntektsfordelings-modell i regionen, som i hovedsak bygger på de samme kriteriene som den nasjonale modellen.
Det er store oppgraderingsbehov ved mange av landets sykehus. Alle investeringer kan ikke gjennomføres samtidig. Det er helseforetakene som har ansvar for å prioritere hvilke investeringer som skal gjennomføres. I tillegg har de ansvar for å vedta årlige budsjetter som inkluderer avsetninger til årlig vedlikehold og midler til investeringer og utstyr. Prosjektene ved Sørlandet sykehus, som representanten Mørland viser til, er større prosjekter som behandles og prioriteres regionalt som en del av Helse Sør-Øst sin økonomiske langtidsplan. De økonomiske langtidsplanene rulleres og behandles årlig. Her sees de ulike prosjektene i regionen i sammenheng og vurderes også opp mot andre nødvendige prioriteringer. For prosjektene som prioriteres regionalt i Helse Sør-Øst, så finansieres disse i hovedsak gjennom regionale lånemidler og statlig låneopptak.
Jeg legger til grunn at Helse Sør-Øst sørger for en tilfredsstillende nødstrømforsyning ved alle sine sykehus. Helse Sør-Øst har opplyst at ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord, Kristiansand og Arendal er strømforsyningsanlegg utført i tråd med gjeldende regelverk fra byggeår eller siste totalrehabilitering. Nye krav til nødstrømsforsyning har ikke tilbakevirkende kraft. Sykehuset har derfor ikke fått pålegg om oppgradering fra DSB, som er tilsynsmyndighet. Det er likevel igangsatt utredningsprosjekt for anlegg i Arendal og Flekkefjord, med tanke på en forbedring i henhold til det som ble utført i Kristiansand i 2017. Utredningen er planlagt ferdigstilt høsten 2020.