Bjørnar Moxnes (R): De siste ukene har vi sett at flere som har blitt utsatt for rasisme og etnisk profilering på modig vis og med personlig kostnad har delt sine historier. Rødt går utfra at regjeringen er enig i at disse historiene og de vitenskapelige undersøkelsene som støtter opp om historiene må møtes med tiltak.
Hva vil regjeringen gjøre for å bekjempe rasisme, også i møte med offentlige institusjoner, og vil regjeringen arbeide for å styrke kunnskap om rasisme i utdanningen av yrker som politi og lærere, og vil regjeringen vurdere at alle som stanses i en «tilfeldig» politikontroll, bør få en kvittering hvor det står tid, sted og årsak til kontrollen?
Begrunnelse
I Erdal og kollegers (2019) undersøkelse blant unge voksne oppgir over 40 prosent av de som defineres som personer med innvandrerbakgrunn at de har opplevd diskriminering på minst ett av syv områder det siste året (i møte med politiet, i møte med offentlig tjenesteperson, på jobb eller utdanningsinstitusjon, på restaurant eller cafe, i butikk, på offentlig transport, eller på gata).
Forsker ved Politihøgskolen Solhjell har undersøkt minoritetsungdoms opplevelse av ulike møter med politiet. En nordisk studie fra i fjor viser at minoritetsungdom blir oftere utsatt for politiets stopp og sjekk-metode – uten at de blir forklart hvorfor.
- Ungdom på tvers av Norden har fortalt lignende historier om følelsen av at de ble kontrollert på grunn av en kombinasjon av etniske og sosiokulturelle uttrykk, sa forsker ved politihøgskolen Randi Solhjell til Forskning.no.
Ungdommene opplevde i liten grad at de fikk forklaring på hvorfor de ble stoppet og intensjonen framsto som uklar, men de hadde selv gjort seg opp noen tanker om årsakene. Å bli mistenkt på grunn av et annerledes utseende enn majoritetsbefolkningen (etnisitet), kjønn, klesstil og å henge samen i større grupper var noen av grunnene ungdom selv hadde gjort seg opp en mening om.
Organisasjoner som OMOD- Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering og Antirasistisk Senter har pekt på kvitteringsordning som en av flere tiltak i møte med etnisk profilering. Det kan bidra til å informere om hvorfor akkurat de ble stoppet, og vise et mønster hvis noen blir stoppet ofte.