Une Bastholm (MDG): Regjeringen bruker andre lands manglende oppfølging av forpliktelser i EUs relokaliseringsprogram i 2015/2016 som begrunnelse for å stille krav om at 8-10 land realiserer uttak av barn fra leirene i Hellas før Norge gjør det. Men en gjennomgang av Faktisk.no fra 2018 viste at 96 % av asylsøkerne som oppfylte vilkårene for det tidligere programmet ble relokalisert.
Kan statsråden dokumentere påstanden om andre lands manglende oppfølging?
Begrunnelse
Som svar på skriftlig spørsmål om relokalisering av barn fra flyktningleirene i Hellas (Dokument nr. 15:1755 (2019-2020)), skriver statsråden: «Regjeringen har gitt uttrykk for at vi kan bidra til det foreliggende relokaliseringsinitiativet. Forutsetningen for vårt bidrag er at minimum 8–10 land, som har sagt seg villig til å relokalisere, faktisk gjennomfører den relokaliseringen de har gitt tilsagn om. Bakgrunnen for regjeringens posisjon er erfaringer fra Norges deltakelse i EUs relokaliseringsordning i 2015–2016. Vi var da ett av svært få land som faktisk fulgte opp det vi hadde forpliktet oss til.»
Slik statsråden fremstiller situasjonen, var det mangel på oppfølging fra andre europeiske lands side som gjorde at de tildelte kvotene ikke ble oppfylt. En gjennomgang av Faktisk.no datert 29.6.2018 viser imidlertid at mangel på asylsøkere som oppfylte de strenge kriteriene for å delta i programmet, var årsaken til at ikke flere ble relokalisert. Faktisk.no skriver:
…"ifølge EU er årsaken til at bare rundt en tredjedel av de 98 000 ble relokalisert, at flyktningsituasjonen i Europa endret seg siden programmet ble vedtatt. I en e-post til Faktisk.no skriver en pressetalsmann hos EU-kommisjonen at relokaliseringsprogrammet har vært en suksess, og at 96 prosent av asylsøkerne som oppfylte vilkårene i ordningen ble flyttet til et annet land:
«Det faktiske antall personer som skulle flyttes, viste seg å være mye lavere enn det som ble forventet, altså 34 000 i stedet for 160 000 i september 2016. De opprinnelige forpliktelsene til medlemslandene har blitt foreldet. På grunn av flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia kom det færre innvandrere enn tidligere forventet. Dette er grunnen til at nesten ingen av medlemslandene har nådd sin opprinnelige forpliktelse, rett og slett fordi dette ikke var mulig på grunn av et lavere antall kandidater.»
Ifølge Faktisk.no tok for øvrig alle EU-land imot asylsøkere i det tidligere relokaliseringsprogrammet, med unntak av Tsjekkia, Ungarn, Polen og Slovakia. Tsjekkia, Ungarn og Polen ble senere dømt av EU-domstolen for manglende relokalisering, som viser at EU har tatt relokaliseringsforpliktelsene på alvor ved rettslige skritt.