Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden nå sørge for at man får på plass et system som sikrer at det er rettmessig person som får bombrikke og tilgang på opplysninger, uten at uvedkommende kan utnytte systemet og innhente opplysninger uten bileiers kjennskap, og når kan man forvente at dette er på plass?
Begrunnelse
Onsdag 17. juni kunne TV2 og Motor fortelle at man enkelt kunne overvåkes av uvedkommende via bombrikken som sitter i bilen din. Redaktøren i NAFs medlemsblad Motor testet selv sikkerhetshullet og fikk tilgang på sensitive opplysninger om en av sine journalister. Det eneste som behøvdes var å kjenne til registreringsnummeret på bilen for så å bestille en bombrikke, uten at eier av bilen visste noe om det. Etter få dager kom bombrikken i posten, og redaktøren kunne se når og hvor journalisten passert bomstasjoner.
Dette er et alvorlig sikkerhetshull og en stor trussel mot den enkeltes personvernvern. Denne type opplysninger kan lett misbrukes både av kriminelle og andre med onde hensikter. Det er svært bekymringsfullt at det ikke er tatt grep for å tette dette hullet, noe Vegdirektoratet innrømmer overfor bladet Motor. Tillit og den enkeltes personvern er svært viktig, så når man gir fra seg personlige opplysninger skal man kunne være trygg på at disse opplysningene behandles på en sikker og forsvarlig måte. Det som kommer frem her vitner ikke om dette i det hele tatt.