Arne Nævra (SV): Tirsdag 16. juni i år ga ledelsen i Elko i Modum beskjed til de 85 ansatte om at denne fabrikken i Scneider Electic-konseret skulle legges ned, og produksjonen flyttes til Tyskland. Det mange spør seg nå, er hvordan det er mulig at en slik fabrikk med store overskudd, også siste året, kan legges ned - kun for å tjene litt mer i et annet land.
Kan statsråden gi dem et svar på dette, og finnes det nå ingen lovhjemler som kan stanse denne nedleggelsen om det hadde vært politisk vilje til det, etter at Omstillingsloven ble opphevet?
Begrunnelse
Det henvises til nyhetsbildet, der Bygdeposten er en god kilde.
Likevel kan jeg legge til:
Det internasjonale elektrokonsernet Schneider Electric er som bekjent et multinasjonalt konsern med avdelinger i 150 land, og hadde en omsetning i 2019 på tett oppunder 300 mrd. kroner og en nettofortjeneste på ca. 26 mrd. kroner.
Så skulle en jo tro at det sto dårlig til med produksjon, fortjeneste og overskudd i den norske delen av konsernet, og kanskje aller mest i Åmot, der fabrikken skal legges ned. Da hadde det vært lettere å forstå for de 85 ansatte.
Men nei, Bygdeposten kan jo opplyse om at siste, tilgjengelige regnskapstall (for 2018) forteller om en omsetning på 726 mill. kroner, og der resultatet før skatt var på hele 341,8 mill. kroner!
Likevel sier styret at fabrikken må legges ned. Dette kan vanskelig kalles annet enn rått, brutalt og kynisk og et godt eksempel på hvor lite ansattes pålitelige og dyktige arbeidsstokk har av verdi når det kan tjenes litt mer i et annet land. Alle begrunnelser de har kommet med likner vikarierende argumenter for dette ene: fortjeneste.