Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2019 (2019-2020)
Innlevert: 22.06.2020
Sendt: 23.06.2020
Besvart: 30.06.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hvor i landet er det redusert ambulanseberedskap i juni, juli og august 2020, og hvor lenge skal det være redusert beredskap på disse stedene?

Begrunnelse

Mangel på kvalifisert personell gir gjerne redusert beredskap i sommermånedene. I år vil mange flere feriere i Norge og derfor er årets sommerberedskap spesielt viktig for at folk skal føle seg trygge.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: De regionale helseforetakene melder om stort sett ordinær drift og uendret ambulanse-beredskap i sommermånedene i år. Enkelte steder det en reduksjon i antall dag-/ transport-ambulanser, mens andre helseforetak styrker beredskapen etter lokale vurderinger. Samtidig som vi skal ha en forsvarlig ambulanseberedskap er det viktig at ansatte får avviklet lovbestemt ferie. Mer detaljert om ambulansebemanningen og -beredskapen:

Helse Sør-Øst

Ambulanseberedskapen er samlet sett uendret gjennom sommeren. To helseforetak rapporterer om planlagt styrking av ambulanseberedskapen: Sykehuset i Vestfold opplyser at ekstra ressurser settes inn når det forventes økt aktivitet grunnet tilstrømning av hyttebeboere. Sykehuset Østfold planlegger med tilleggsberedskap fra Røde Kors, samt seks uker med økt transportambulanse.
To helseforetak vil ha en begrenset reduksjon: I Kongsberg (Vestre Viken) reduseres deldøgnambulansen med to timer på kvelden i sommerperioden 22. juni til 23. august (kl. 08-18 istedenfor kl. 08-20 alle dager). Ved Sykehuset Innlandet gjøres en dagambulanse om til en én-person-betjent akuttbil i én kommune i åtte uker basert på aktivitetstall fra tidligere år. Den aktuelle stasjonen har en heldøgnsambulanse i tillegg. Endringen er gjort i forståelse med kommunen, slik det også ble praktisert i 2019. Forøvrig i regionen er det ordinær drift, inkludert Sørlandet sykehus og Oslo universitetssykehus, som erfaringsmessig kan forvente mange ferierende.

Helse Vest

Helse Bergen og Helse Førde planlegger en reduksjon av to dag- /transportambulanser hver, men har ordinær ambulanseberedskap. Forøvrig i regionen er det ordinær drift.

Helse Midt-Norge

Ved St. Olavs hospital er én bil på ambulansestasjon Rosten i Trondheim (dagbil, rotasjons-/ opplæringsbil) tatt ned, noe som er likt med fjoråret. Sammenlignet med tidligere år er en ekstra transportambulanse i drift denne sommeren grunnet pandemiberedskap. Forøvrig i regionen er det ordinær drift, det vil si ingen reduksjon i ambulanseberedskapen.

Helse Nord

Helse Nord vurderer at ambulanseberedskapen vil være tilfredsstillende gjennom sommeren. AMK-sentralene styrer ressursene og gjør nødvendige prioriteringer og koordineringer for best mulig akuttmedisinsk beredskap. Regional AMK i Tromsø koordinerer bruken av luftambulanse-ressurser i hele landsdelen.
Ved Finnmarkssykehuset følges innarbeidet praksis med å ta ut av drift dagambulansene i Tana og Havøysund for å opprettholde kvalifisert beredskap på døgnbilene. Dette opprettholder akuttberedskapen, men gir noe redusert transportkapasitet på dagtid i disse områdene.
Ved Nordlandssykehuset kan mangel på vikarer innebære at dagambulansen i Meløy må tas ut av drift enkelte dager, og at en av to ambulanser i Steigen må tas ut av drift enkelte dager.
Helgelandssykehuset og Universitetssykehuset Nord-Norge planlegger ingen reduksjon i ambulanseberedskapen i forbindelse med ferieavviklingen.
Luftambulansetjenesten melder om god beredskap i sommermånedene, med tilleggsressurser sammenlignet med normal beredskap i form av helikopter i Kirkenes og innleide covid-19 ressurser i Bodø og Tromsø med egne smittevernteam.