Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2024 (2019-2020)
Innlevert: 23.06.2020
Sendt: 23.06.2020
Besvart: 20.07.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): I den avtalen mellom EFTA-Mercosur er det inkludert et bærekraftskapittel for å ivareta miljø og menneskerettigheter i tråd med internasjonale miljøvernavtaler.
Hvilken effekt og forpliktelse kan et slikt bærekraftskapittel ha når det ikke er bindende på lik linje med de øvrige avtalekapitlene, og hvilke forpliktelser i miljøvernavtalene er det som ligger til grunn, Norges, Brasils eller alles forpliktelser?

Begrunnelse

23. August 2019 lanserte regjeringen at avtaleteksten for frihandelsavtalen mellom Mercosur-Efta var avsluttet. Meldingen om innhold avstedkom kraftige reaksjoner fra et bredt spekter av organisasjoner i Norge og internasjonalt. Det var litt i forkant (28. juni 2019) blitt klart at også EU-Mercosur-avtalen var ferdigstilt. En sentral del av lanseringen, av en tekst som ble holdt hemmelig i Norge, mens EU har publisert sin avtaletekst, var en påstått nyskapning, nemlig et bærekraftskapittel.
Bærekraftkapittelet i EFTA-Mercosur-avtalen følger EU-kapitlet, og er det eneste avtalekapitlet som er unntatt voldgift og tvistemekanismer ifølge Næringsminister Nybø på møte i departementet. Hun forteller at «Bærekraftskapittelet» i avtalen er folkerettslig bindende, ved at det henvises til folkerettslig bindende avtaler innen klima og bærekraft
På samme tid som det ble klart at avtaleteksten var klar, stod store skogsområder i Amazonas i brann. Brasils president Bolsonaro og hans regjering oppmuntret til brenning, og har senere også meldt at Brasil ønsker å trekke seg fra Paris-avtalen.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Kapittelet om handel og bærekraftig utvikling i frihandelsavtalen mellom EFTA og Mercosur bygger på partenes eksisterende internasjonale forpliktelser. Det medfører blant annet at partene forplikter seg til å implementere ILO-konvensjonene man har ratifisert og til å kontinuerlig arbeide for at de grunnleggende og øvrige ILO-konvensjoner ratifiseres. Videre påtar partene seg en forpliktelse om å effektivt implementere multilaterale miljøavtaler de er part til, slik som Paris-avtalen. Bestemmelsen er direkte knyttet til forpliktelsene de enkelte landene har påtatt seg når de har ratifisert miljøavtaler.
Avtalen gir oss en ytterligere plattform for dialog hvor vi kan ta opp spørsmål knyttet til klima, miljø og arbeidstakerrettigheter. Det medfører at vi gjennom frihandelsavtalen med Mercosur vil kunne få nok en plattform til å diskutere blant annet skogforvaltning, arbeidstakerrettigheter og menneskerettigheter med Brasils myndigheter. Dersom en part ikke overholder forpliktelsene i kapittelet i frihandelsavtalen, kan dette behandles gjennom ulike mekanismer slik som dialog i frihandelsavtalens blandede komite, konsultasjoner, velvillig mellomkomst, forlik og mekling. I tillegg vil man kunne benytte seg av tvisteløsningsmekanismene under de enkelte miljøavtalene.