Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2031 (2019-2020)
Innlevert: 23.06.2020
Sendt: 24.06.2020
Besvart: 03.07.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Den nye sikkerhetsloven for Hong Kong er bare en av mange former for undertrykking av demokrati og menneskerettigheter som kinesiske myndigheter står for. Ved inngåelse av frihandelsavtaler har Norge både mulighet og ansvar for å sette krav til respekt for menneskerettigheter, rettsstat og ytringsfrihet. Disse prinsippene må prioriteres over økonomisk vinning for Norge.
Vil Norge sette hensynet til demokrati og rettssikkerhet foran egen økonomisk gevinst i forhandlingene med Kina?

Begrunnelse

Venstre-leder Trine Skei Grande sa i debatt med MDG på Dagsnytt 18 den 9. juni at hun mener Norge bør stille frihandelsavtalen med Kina i bero. Det er viktig at Norge reagerer på sikkerhetsloven som nå setter til side Hongkongs egen lovgivende forsamling. Samtidig er det avgjørende å understreke at situasjonen i Hong Kong bare er en liten del av problemet. Kinas brudd på menneskerettighetene er konstante og permanente og rammer ikke bare befolkningen i Hong Kong, men også 1,4 milliarder kinesere samt mange utenfor Kinas grenser. Norge må reagere konsekvent og tydelig når menneskerettigheter og demokrati undertrykkes og stille tydelige krav i alle forhandlinger om frihandelsavtaler med Kina og andre land.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg deler bekymringen for utviklingen i Hongkong. Jeg er enig i at de nye sikkerhetslovene for Hongkong, som er vedtatt innført, gir grunn til bekymring. Blant annet fordi det vil kunne høyne konfliktnivået og innskrenke det demokratiske rommet i Hongkong. Norge har også, sammen med 26 andre land, tatt opp situasjonen i Hongkong og Xinjiang i FNs menneskerettighetsråd. Frihetene til Hongkongs befolkning må respekteres i tråd med menneskerettighetene og Hongkongs Basic Law.
Regjeringen tillegger både menneskerettigheter og ønsket om å styrke det økonomiske samarbeidet med Kina stor vekt. Vi vil ikke la hensynet til næringsinteresser stå i veien for å ta opp menneskerettighetsbrudd i vår politikk overfor Kina. Menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og samfunnsansvar er tema også når vi forhandler frihandelsavtaler. Vi forventer at norske bedrifter viser det samme samfunnsansvar og legger de samme verdier til grunn for handelen med Kina som de gjør i sin virksomhet i Norge.
For Norge, som en åpen og eksportrettet økonomi, er det viktig å gjøre vårt for å bidra til å bevare et regelbasert internasjonalt handelssystem. Vi vil også samtidig fortsette arbeidet med menneskerettigheter, rettsstatsprinsipper og ytringsfrihet. Og vi vil arbeide for at oppslutningen om og etterlevelsen av en multilateral rettsorden og internasjonale normer styrkes.