Skriftlig spørsmål fra Kjell-Børge Freiberg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2032 (2019-2020)
Innlevert: 24.06.2020
Sendt: 24.06.2020
Besvart: 01.07.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Spørsmål

Kjell-Børge Freiberg (FrP): Hva vil justis- og beredskapsministeren foreta seg for å sikre nasjonal beredskap, kompetanse og forsyningssikkerhet innenfor disse viktige områdene?

Begrunnelse

DSB (Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap) gjør hvert år innkjøp i materiell som telt og utstyr til sine nasjonale beredskapslager og bruk, samt internasjonale operasjoner.
Sist anbud på leveranser på telt og materiell var i September 2016. Det ble da inngått avtale med et utenlandskeid selskap på fem av anbudene, som leverandør for kontrakter verdt flere millioner årlig. Rammeavtalen har en varighet på 4 år med mulighet for forlengelse i ytterligere 2 + 2 år. Materiellet produseres i utlandet.
Dette innebærer at rammeavtalen skal til vurdering høsten 2020, noe som åpner for muligheten til å vurdere den nasjonale beredskapsstatus sett i lys av Corona-krisen.
Det finnes norske produsenter av slikt materiell, og det kan antas å være formålstjenlig i fremtiden å ha norske leverandører og teknisk support. Tidligere har blant annet norske Norlense hatt avtale om leveranser til Sivilforsvaret/DSB, men nå kjøpes produksjonen fra lavkostland. En del av utstyret (høytrykkstelt) er også utviklet av norske aktører i samarbeid med Forsvaret.
Beredskapsmessig er en del av det materiellet som avtalen innbefatter kritisk. Corona-situasjonen synliggjorde at denne typen materiell kan måtte skaffes og suppleres/produseres på kort varsel i en nasjonal krisesituasjon.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det er viktig å ha på plass avtaler for innkjøp av kritisk materiell, og dette er noe Covid-19 situasjonen særlig har vist oss. Når det skal inngås avtaler om innkjøp på vegne av offentlige myndigheter med en anslått verdi som er lik eller overstiger 100 000 kroner ekskl. merverdiavgift er det pålagt å følge reglene for offentlige anskaffelser. Formålet med dette regelverket er å bidra til økt verdiskapning i samfunnet ved å sikre mest mulig effektiv ressursbruk. I henhold til dette regelverket blir det tildelt kontrakt/rammeavtale til den leverandør i det europeiske markedet som vinner anbudet i henhold til tildelingskriteriene. Hensynet til forsyningssikkerhet kan ivaretas ved anskaffelsen og i de kontraktene som inngås, for eksempel ved at leverandørens evne til å levere gjennom hele kontraktsperioden settes som kriterie ved anskaffelsen og at dette reguleres i kontrakten.
Å kunngjøre anskaffelser særlig rettet mot norske bedrifter og norsk produksjon vil stride mot anskaffelsesregelverket og kunne føre til fravær av relevante tilbud.
Antall tilbydere i Norge av materiell som er relevant for Sivilforsvaret er begrenset, men alle som vil får delta på like vilkår i konkurranser om rammeavtaler. Sivilforsvaret har mange rammeavtaler med norske leverandører, men i hovedsak leverer disse standardprodukter som er produsert i andre land.