Helge André Njåstad (FrP): Korleis kan ein gård som Bakketun gård gå fram for å få naudsynte løyver til å produsere fleire egg?
Begrunnelse
Plattformen regjeringen styrer på seier: Lokal matproduksjon er viktig for fremtidens landbruk. Markedet for «lokalmat» og økologisk mat vokser, og økt forbrukerorientering kan gi landbruket flere ben å stå på. Regjeringen vil stimulere til større mangfold ved å øke satsingen på geografisk opprinnelsesmerking og spesialitetsmerking.
Vidare seier samme plattform: Sikre et landbruk over hele landet, og styrke arbeidsdelingen i norsk jordbruk slik at arealer til korn- og grøntproduksjon opprettholdes, mens tyngden av den gressbaserte husdyrproduksjonen blir liggende i distriktene.
Tirsdag denne veka besøkte eg Bakketun gård i Bergen kommune. Dette er ein lokal produsent av egg som leverer til ein frittståande lokal grossist som igjen leverer til lokale butikkar på tvers av kjedene og gjer at egg produsert i Vestland fylke og blir seld i fylket. På den måten sparar ein miljøet med at egga ikkje fyrst skal sendast til austlandet og deretter tilbake til butikkhyllene i Vestland. Dette er et enkelt eksempel på hvordan 7 000 egg pr. dag, som blir produsert i Vestland og skal konsumeres i Vestland, gjennom lokal samhandling kan gå fra produksjon til matfat på få dager uten at varen har krysset fylkesgrensen på sin vei gjennom hele verdikjeden.
No er det slik at gården har kapasitet til å produsere meir. Dette trengs og for å skape betre lønnsomhet og utnytte investeringane betre. Den lokale forbruker har omfavnet eggene og den lokale grossisten har difor større etterspørsel fra sine lokale kunder og ynskjer å kjøpe meir egg. Altså bonden kan og vil produsere fleire egg og kjøparane står i kø.