Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2060 (2019-2020)
Innlevert: 26.06.2020
Sendt: 26.06.2020
Besvart: 02.07.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Sommeren er høysesong for fødsler i Norge, og det blir ofte uttalt et ønske om høyere fødetall her til lands. Da må vilkår for fødende bli prioritert.
Hva mener statsråden om å holde fødeavdelinger åpne gjennom sommeren særlig på grunn av fare for koronasmitte, hvorfor mangler fortsatt mange kommuner følgetjeneste, og hvordan kan man redusere behovet for innleie av et stort antall utenlandske sommervikarer ved norske fødestuer?

Begrunnelse

Viser til sak i ABC nyheter 22. juni 2020 "Jordmorforbundet: – Det spares over en lav sko i en kritisk fase i folks liv"

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er et mål å sikre drift av fødeinstitusjoner hele året slik at gravide og fødende får et tilbud av god kvalitet. Det er for tiden lite koronasmitte i samfunnet, og mitt inntrykk er at fødeinstitusjonene har utarbeidet gode rutiner for å ivareta smittevern, slik at det er trygt å føde. Enkelte steder er det nødvendig å stenge en fødeinstitusjon i korte perioder om sommeren for at lovpålagt ferie kan avvikles forsvarlig. Dette er godt planlagte endringer, og jeg har redegjort for hvilke fødeinstitusjoner det gjelder i spørsmål til skriftlig besvarelse nummer 1958.
Stor aktivitet ved fødeinstitusjonene samtidig som det skal avvikles sommerferie, stiller store krav til bemanningsplanlegging og prioritering. Helseforetakene har jobbet systematisk for å planlegge fødetilbudet i sommer. Det viktigste tiltaket er å lage gode bemanningsplaner. Mitt inntrykk er at helseforetakene tilstreber at fødende blir behandlet av fast personell som er kjent med prosedyrer og rutiner. For å få til forsvarlig bemanning, er det imidlertid nødvendig med innleie av vikarer, hvorav noen kommer fra andre land i Norden. Det er viktig at sykehusene følger retningslinjer for smittevern for å unngå koronasmitte.
Det er de regionale helseforetakene som har ansvaret for følgetjenesten Jeg har gitt tydelig uttrykk for at jeg ikke er fornøyd med at helseforetak og kommuner ikke har fått på plass et samarbeid om følgetjeneste. De regionale helseforetakene har derfor fått i oppdrag, i samarbeid med kommunene, å få på plass følgetjeneste for gravide og fødende, i tråd med Helsedirektoratets nasjonale veileder Et trygt fødetilbud. Kvalitetskrav til fødselsomsorgen. I tillegg til følgetjeneste, er god jordmorberedskap lokalt det viktigste for å sikre trygghet for de fødende. Med tettere oppfølging av gravide kan vi fange opp flere svangerskap med komplikasjoner og svangerskap der det er risiko for fødselskomplikasjoner eller at fødselen vil skje fort og uventet. Det er en av grunnene til at vi satser målrettet for å øke antall jordmødre i kommunene, en satsing som gir gode resultater. Slik sikrer vi også kvinner med lang reisevei til fødestedet følge av jordmor.