Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2097 (2019-2020)
Innlevert: 29.06.2020
Sendt: 29.06.2020
Besvart: 03.07.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Er det tilfelle at NAV automatisk avslår overføring av omsorgsdager mellom samboere av samme kjønn, og hva vil statsråden gjøre for å sikre at NAVs rutiner for saksbehandling ikke diskriminerer på bakgrunn av legning?

Begrunnelse

Jeg har blitt kontaktet av en kvinne som har søkt om overføring av omsorgsdager til sin samboer. Slik hun har mulighet til etter folketrygdloven § 9-6. Kvinnen fikk avslag på overføringen av omsorgsdager med begrunnelse i at det så ut til at hun ønsker å overføre dager til en venninne. Etter å ha klaget har overføringen blitt godkjent av NAV.
Samboere av samme kjønn skal ha like rettigheter til å kunne overføre omsorgsdager som andre.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Arbeids- og velferdsetaten vurderer om vilkårene er oppfylt ved søknader om alle typer ytelser. Omsorgspenger skiller seg fra mange andre ytelser ved at man vanligvis ikke trenger å søke om rett til dette fra etaten. En arbeidstaker som har omsorg for et barn under 12 år har som hovedregel rett til ti omsorgspengedager per år, og det er arbeidsgiver som betaler dette. Dette er da et forhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, og Arbeids- og velferdsetaten er ikke involvert. Personer som er alene om omsorgen, har omsorg for mer enn to barn eller har kronisk sykt eller funksjonshemmet barn har rett til flere dager med omsorgspenger. Arbeidsgiver kan da kreve refundert for det antall dager som overstiger ti.
Rett til omsorgspenger forutsetter at man har omsorg for barnet. I utgangspunktet kan følgende relasjoner oppfylle vilkåret om «omsorgen for»: biologisk forelder, adoptivforelder, steforelder, samværsforelder og fosterforeldre.
Den som er alene om omsorgen har rett til 20 dager med omsorgspenger per år. I slike tilfeller kan arbeidsgiver kreve å få refundert fra trygden det antall stønadsdager som overstiger ti. Folketrygdloven § 9-6 sjette ledd gir en forelder som er alene om omsorgen rett til å overføre opptil ti dager med omsorgspenger til ektefelle eller samboer. Partnerskap er likestilt med ekteskap. Av hensyn til barnets behov for trygge omsorgspersoner, er det et vilkår for overføring til samboer at samboerskapet har vart i minst 12 måneder før omsorgspengedager kan overføres. Det skilles ikke mellom likekjønnede og ulikekjønnede samboerpar. Det er ikke nødvendig å søke om slik overføring, men Arbeids- og velferdsetaten skal ha skriftlig melding om overføringen. Meldingen er nødvendig, da overføringen får konsekvenser for arbeidsgiverens rett til refusjon fra trygden.
Jeg vet ikke hva som er skjedd i den konkrete saken representanten viser til, men jeg antar at det har oppstått en misforståelse, som er rettet opp gjennom klagebehandling. Arbeids- og velferdsetatens rutiner sikrer at samboere av samme kjønn har samme rettigheter til å kunne overføre omsorgsdager som andre.