Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:2079 (2019-2020)
Innlevert: 29.06.2020
Sendt: 29.06.2020
Besvart: 01.07.2020 av finansminister Jan Tore Sanner

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Dette oppleves svært urettferdig, og kan gjelde flere bedrifter.
Vil statsråden se nærmere på dette og se om det er mulig å se på regelverket for å se om det er mulig å finne en løsning for bedrifter som har kommet i denne uheldige situasjonen?

Begrunnelse

I forbindelse med kompensasjonsordningen som kom på plass på grunn av koronautbruddet i Norge blei det etablert en generell kompensasjonsordning. Jeg er kontaktet blant annet av en bedrift som bedrift som normalt har helårs drift, men som tok ut ferie i februar på grunn av at februar ofte er en rolig måned. Derfor ble det heller ikke tatt ut lønn og på grunn av det viser det seg at man ikke har rett til å kunne benytte kompensasjonsordningen. Dette opplever de som svært urimelig. Det er også spesielt når bedriften skulle åpnet samme helg som de blei stengt ned. Store varekjøp ble handlet inn og de kan dokumentere dette. Det er også bare å gå inn på alle mva.-meldinger på hele 2019 og 2020 å se om det er omsetning i firmaet, og Ikke om det blir betalt ut lønn i feb./mars som blir helt feil i vår bransje. Det er også bare å sjekke A meldinger som er sendt inn. For 2019/20.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Virusutbruddet har satt mange virksomheter i en vanskelig økonomisk situasjon. Regjeringen har derfor iverksatt en rekke omfattende og ulike tiltak for å hjelpe levedyktige virksomheter å komme gjennom krisen på best mulig måte.
De fleste virksomheter vil bli omfattet av én eller flere av ordningene som er innført, for eksempel kompensasjonsordningen for næringslivet, lånegarantiordningen, tilskuddsordningen for selvstendig næringsdrivende, lønnsstøtteordningen eller andre, næringsrettede ordninger. Samtidig vil alle norske virksomheter dra fordel av at arbeidsgiveravgiften er redusert og at skatteinnkreving er utsatt.
Tilskuddet i kompensasjonsordningen er blant annet avhengig av størrelsen på bedriftens uunngåelige faste kostnader, og omsetningsfallet i prosent i støttemåneden sammenlignet med en normalsituasjon. Det er blant annet krav om at bedriften må ha ansatte, at den må være skattepliktig til Norge og at bedriften er registrert i foretaksregisteret eller enhetsregisteret, for å støtte. Slike krav er inkludert i ordningen for å begrense misbruk og av hensyn til kontroll. Krav om lønnsutbetalinger var viktig for å avdekke om bedriften har ansatte.
Jeg har nylig gjort en endring i kravet om lønnsutbetalinger i forskriften om kompensasjonsordningen (§2-1 første ledd). Mens kravet tidligere var at minst én ansatt måtte ha fått utbetalt lønn i februar eller mars 2020, er kravet nå endret til at minst én ansatt må ha fått utbetalt lønn i minst én kalendermåned i perioden august 2019 til mars 2020. Jeg antar at denne endringen vil gjøre at virksomheten som refereres til i spørsmålet likevel får støtte under ordningen, så fremt øvrige betingelser for å få støtte er oppfylt.
Kompensasjonsordningen for næringslivet ble laget med sikte på at støtten skulle komme raskt ut til bedriftene, samtidig som at risikoen for misbruk skulle begrenses så mye som mulig. Det har i noen tilfeller gått på bekostning av at den ikke traff alle like godt, og gjør at noen faller utenfor. Samtidig har jeg gjort justeringer i ordningen underveis med sikte på at ordningen skal treffe flere og virke bedre, slik som den endringen som nå er gjort med kravet til lønnsutbetalinger.