Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:2115 (2019-2020)
Innlevert: 30.06.2020
Sendt: 30.06.2020
Besvart: 07.07.2020 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): 7 av 10 fisk sendes ubearbeidet ut av landet, og det fører til at arbeidsplasser og verdiskaping, som skulle ha trygget bosetning og lokalsamfunn i distriktene, går ut av landet.
Kan ministeren skissere hva regjeringa vil gjøre for å styrke helårsdrift og helårsarbeidsplasser i fiskeindustrien i nord?

Begrunnelse

I et tidligere spørsmål ba jeg også ministeren skissere hva regjeringa vil gjøre for å styrke arbeidsplasser i fiskeindustrien, men svaret var ikke utfyllende. Fiskeindustrien mener at tilgang til råstoff er viktig, og fokuserer mye på dette.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: I mitt svar på spørsmål nr. 1774 fra representanten Mossleth redegjorde jeg for hva regjeringen vil gjøre for å styrke arbeidsplasser i fiskeindustrien.
En mer utfyllende vurdering av problemstillinger knyttet til fiskeindustrien og beskrivelse av regjeringens tiltak finnes som kjent i strategien for helårlige arbeidsplasser i fiskeindustrien som ble lagt fram for Stortinget sammen med at kvotemeldingen i juni 2019. Her pekte vi blant annet på at god ressurskontroll for å sikre en bærekraftig forvaltning av fiskebestandene er en forutsetning for levegrunnlaget til industrien. Ressurskontrollarbeidet skal nå forsterkes i oppfølgingen av NOUen om framtidens ressurskontroll (NOU 2019: 21 Framtidens fiskerikontroll). Regjeringen skal fortsette å investere i marin forsking og bestandsforsking for å sikre kunnskap om bestandene, i tillegg til fortsatt satsing på forsking og utvikling for å bidra til teknologi- og produktutvikling i fiskeindustrien. Strategien peker også på at vi ønsker å sikre at førstehåndsomsetningen fungerer etter formålene i fiskesalslagsloven, og at salgslagene må sikre at det er tilgang på råstoff i førstehåndsmarkedet, samt at det er like vilkår i konkurransen om råstoffet.
Representanten etterlyser tiltak rettet mot industrien i nord. Til det konstaterer jeg at både ferskfiskordning og levendelagring i stor grad rettes mot, og utnyttes av nettopp industrien i nord. Begge ordninger er reguleringstiltak som er ment å gi industrien bedre tilgang til råstoff utenom sesongene.
Vi kan alle kan enes om at vi ønsker en konkurransedyktig norsk sjømatindustri og at det skal være lik konkurranse om, og jevn tilgang på råstoff. Vi ønsker mer bearbeiding i Norge, men det er krevende av mange årsaker. Industrien på land har i flere tiår dessverre opplevd dårlig lønnsomhet, men det er en for enkel slutning å legge skylden på eksport av ubearbeidet fisk. Ja, vi eksporterer mye sjømat, men det skal vi være stolt av. Eksporten og tilgang til det globale sjømatmarkedet er avgjørende for sjømatnæringen. Forutsigbar og god markedsadgang med lavest mulig tollsatser for berabeidede sjømatprodukter er også en forutsetning for mer bearbeiding av fisk og sjømat i Norge. Regjeringen jobber med flere forhandlingsprosesser for å forbedre markedsadgangen for norsk sjømat. Det er også et viktig tiltak for økt bearbeiding i Norge å sikre stabilitet rundt EØS-avtalen.
Vi er verdens nest største sjømateksportør, og vi skal fortsatt sørge for at verden får sunn, trygg sjømat av høy kvalitet. Det er ikke sikkert at Norge har tapt verdiskaping på at bearbeiding av fisk er flyttet ut av landet, og det er ikke sikkert at verdiskapingen vil øke dersom vi henter bearbeidingen hjem igjen. Tvert imot. Når industrien og næringslivet ikke finner det lønnsomt å bearbeide, så kan det være en god indikator på at det faktisk ikke er lønnsomt. Bearbeiding av sjømat i Norge har ikke vært tilstrekkelig lønnsomt sammenlignet med andre investeringsmuligheter; norsk bearbeidet sjømat møter også som kjent relativt høy toll i mange markeder.
Det er viktig å understreke at regjeringen fører en politikk som favner hele sjømat-Norge og ikke bare fiskeindustrien i nord. Vi ønsker lønnsomme arbeidsplasser i sjømatindustrien, og grunnlaget må være lønnsomme bedrifter. Forutsetningen for helårige arbeidsplasser i Norge er bedre konkurransekraft, tilgang på råstoff, lave produksjonskostnader og god markedsadgang. Vår hovedoppgave er å legge til rette for verdiskaping i Norge, og det gjør regjeringen gjennom en stabil finanspolitikk, gode og stabile rammevilkår, i tillegg til at vi har flere målrettede ordninger rettet mot å sikre fiskeindustrien råstoff. Dette arbeidet skal vi videreføre.