Skriftlig spørsmål fra Jenny Klinge (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2163 (2019-2020)
Innlevert: 30.06.2020
Sendt: 01.07.2020
Besvart: 07.07.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Jenny Klinge (Sp)

Spørsmål

Jenny Klinge (Sp): I Aftenposten den 26. juni uttaler statsministeren: «den kriminaliteten som nå er mest nær folk, er faktisk nettkriminalitet».
Kan statsministeren underbygge denne påstanden med fakta, og vet statsministeren noe mer om omfanget av nettkriminaliteten enn det som fremkommer i politimeldingen?

Begrunnelse

I Politimeldingen som ble lagt frem den 23. juni står det:

«Kunnskapsgrunnlaget om det reelle omfanget av digital vinningskriminalitet er imidlertid svakt.»

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Antall anmeldelser er vesentlig redusert de seneste årene, men det er grunn til å anta at anmeldelsestilbøyeligheten for flere former for digital kriminalitet er lav. Derfor er det sannsynligvis store mørketall for nettkriminalitet, for eksempel for seksuallovbrudd på nettet. Kriminalitet på nett kan skape like mye utrygghet som den mer tradisjonelle kriminaliteten. I følge politiets innbyggerundersøkelse er 35 prosent av befolkningen i stor grad bekymret for at svindel eller bedrageri på internett skal ramme dem. Nesten like mange er bekymret for å bli utsatt for identitetstyveri.
Nettkriminalitet, cyberkriminalitet og digital kriminalitet er samlebetegnelser på ulike former for kriminalitet, og det kan være vanskelig å skille dette fra annen kriminalitet. Mye av kriminaliteten som skjer i dag har et digitalt element i seg, og internett kan være både åsted for kriminalitet og verktøy for kriminelle. Vi vet likevel tilstrekkelig om de digitale kriminalitetstruslene til å iverksette tiltak, noe vi også adresserer i politimeldingen. Arbeidet med kriminalitet på nett har en sentral plass i politiets arbeid, og etablering av nettpatruljer i alle politidistrikter er et viktig tiltak.
Befolkningen skal ha tillit til at kriminalitet forebygges og lovgivningen håndheves for det som skjer i det digitale rom på linje med innsatsen forøvrig. Opprulling av store nettovergrepsaker med flere hundre fornærmede viser at internettrelatert kriminalitet blir straffeforfulgt og overgripere dømt. Det er viktig at de som utsettes for kriminalitet på nett fortsetter å anmelde dette til politiet, blant annet fordi forebygging og kriminalitetsbekjempelse i et digitalisert samfunn krever kunnskap om utfordringsbildet.
Politiets og andre aktørers arbeid gir stadig mer innsikt i omfanget, og i hvem som rammes og hvem som står bak i ulike typer cyberkriminalitet. DNBs Financial Cyber Crime Center håndterte over 4000 saker i 2019, og rapporterer om økning i antall svindelsaker på 23 prosent. Codan forsikring kartla i 2019 at 14 prosent hadde opplevd nettkriminalitet med skade eller tap, mens IT - sikkerhetsleverandøren Mnemonic for eksempel gir informasjon om når på døgnet digitale angrep skjer. Digital kriminalitet er et prioritert forskningsområde for justissektoren, og Justis- og beredskapsdepartementet finansierer flere forskningsprosjekter knyttet til ulike former for nettkriminalitet.