Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Kan statsråden, basert på EUs gjeldende regelverk for beregning av medlemsavgift, estimere hvor mye Norge ville måtte betale i medlemsavgift dersom Norge ble medlem av EU; kan statsråden legge frem et estimat for hvor mye Norge ville måtte betale som bidrag til den såkalte Korona-krisepakken i EU, og kan statsråden angi hvilke kutt i statsbudsjettet som måtte foretas for å finansiere disse bidragene?
Begrunnelse
Ifølge en oversikt ved Europaportalen.se, datert 26. mai i år, har Sverige betalt i gjennomsnitt 35 milliarder svenske kroner i medlemsavgift til EU per år mellom 2018 og 2014. Fratrukket det Sverige har fått tilbake via EUs jordbruks-, regional- og sosialfond, så anslås det årlige nettobidraget til 24 milliarder svenske kroner for disse årene. Det vises på samme nettsted til Sveriges statsbudsjett, der det estimeres at Sverige vil betale 40,9 milliarder kroner i medlemsavgift til EU for 2019, 47,9 milliarder kroner for 2020, og hele 53,9 milliarder kroner i medlemsavgift til EU i 2021.
Medlemskontingenten består av fire deler:
• Tollgebyr
• Momsbasert avgift
• Gebyr for å dekke den britiske rabatten
• Gebyr basert på brutto nasjonalinntekt BNI.
Denne uka ble det forhandlet fram en såkalt korona-krisepakke i EU. Tirsdag 21. juli kunne NTB melde at dette ble en krisepakke som vil koste svenske skattebetalerne svært mye penger:
«Bidragsdelen i krisepakken vil koste hver svenske mellom 12 000 og 15 000 kroner, anslår sjeføkonom Michael Grahn i Danske Bank i Sverige.
Han anslår den totale regningen for Sverige til mellom 120 og 150 milliarder kroner.
– Dette er 2–3 prosent av BNP, noe som er svært mye penger, sier Grahn, som er usikker på om bidraget vil være en god investering for Sverige.»