Karin Andersen (SV): En stor gruppe barn og voksne lever i Norge med en begrenset oppholdstillatelse, jf. utlendingsloven § 38 femte ledd, fordi de ikke har klart å fremlegge gyldig pass fra hjemlandet. Lovgiver har understreket at det ikke vil være heldig å etablere en omfattende praksis med slike begrensede tillatelser, fordi det skaper usikkerhet og kan være integreringshemmende.
Hvor mange får tillatelse uten begrensninger etter § 38 eller opphevet begrensninger gitt etter § 38 femte ledd – uten at det er fremlagt gyldig pass?
Begrunnelse
I sitt svar på skriftlig spørsmål (Dokument nr. 15:1956 (2019-2020)), skriver justis- og beredskapsminister Monica Mæland at utlendingsmyndighetene gir en begrenset tillatelse når de mener det er mulig å fremskaffe pass eller tilsvarende legitimasjon.
Terskelen for at forvaltningen skal akseptere at det er umulig å skaffe pass er svært høy. Det foretas ingen rimelighetsvurdering eller vurdering av om kravet til å fremlegge pass er urimelig byrdefullt. Hensynet til barnets beste tillegges ikke nok vekt i vurderingen (NOAS, Norsk Folkehjelp og Redd Barna, Barn uten pass, 2020).
Begrensede tillatelser er et stor hinder for integrering for personer som skal bo i Norge. Uten gyldig legitimasjon ekskluderes barn og voksne fra full samfunnsdeltakelse. Egen bankkonto er som regel en forutsetning for å kunne ta lønnet arbeid, og også for anskaffelse av førerkort. Bank-ID gir tilgang til viktige rettigheter og plikter. Mangel på legitimasjon gjør det vanskelig for barna å delta i fritidsaktiviteter eller være med på skoleturer til utlandet, og hindrer dem i å leve et liv på samme måte som norske barn.