Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2258 (2019-2020)
Innlevert: 11.08.2020
Sendt: 12.08.2020
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 27.08.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Synes statsråden det er greit at bensinstasjonene reserverer kr. 1 500 i opptil en uke fra folks bankkort ved fylling av bensin?

Begrunnelse

Bits (bank- og finansnæringens infrastrukturselskap) har pålagt alle aktørene i bensinstasjonsbransjen den såkalte AFD-rutinen. Den går ut på at bankene reserverer et beløp som er satt til 1 500 kr fra kundens kort. Selv om man fyller for langt mindre vil fortsatt beløpet kunne være reservert og dermed utilgjengelig for forbrukerne i opptil en uke.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: I gjeldende finansavtalelov er beløpsreservasjoner ikke særskilt regulert. Det betyr at det i dag er opp til bankkunden og banken å avtale hva som skal være tillatt med hensyn til å reservere et beløp på bankkundens konto. Etter min mening gir gjeldende regler ikke en tilfredsstillende løsning. Jeg nevner også at det er kommet nye regler på europeisk nivå av betydning for praksisen med beløpsreservasjoner på bankkundens konto. I Prop. 92 LS (2019-2020) med forslag til ny finansavtalelov heter det i punkt 27.1 om det reviderte betalingstjenestedirektivet (EU) 2015/2366:

«I tilfeller der beløpet som skal betales, ikke er nøyaktig kjent på det tidspunktet betaleren godkjenner og gir samtykke til betalingstransaksjonen, kan det reserveres et beløp på betalerens konto. Formålet med reservasjonen er at betalingsmottakeren skal kunne være sikker på at betaleren har tilstrekkelige midler, og at beløpet vil bli betalt når betalingstransaksjonens fulle beløp blir kjent. Slike reservasjoner finner sted på grunnlag av en betalingstransaksjon som iverksettes av eller gjennom betalingsmottakeren i forbindelse med en kortbasert betalingstransaksjon, for eksempel når en gjest sjekker inn på et hotell og det reserveres et beløp som sikkerhet for betaling av hotelloppholdet. Artikkel 75 nr. 1 i det reviderte betalingstjenestedirektivet bestemmer at det er betalerens betalingstjenesteyter som skal reservere midler på betalerens konto, og at slike beløpsreservasjoner bare skal finne sted om «betaleren har gitt samtykke til det nøyaktige beløp som skal reserveres».
Beløpsreservasjon var ikke regulert i det første betalingstjenestedirektivet, og bakgrunnen for de nye reglene om beløpsreservasjoner kommer frem i fortalens avsnitt 75 i det reviderte betalingstjenestedirektivet:

«Formålet med dette direktiv er å styrke forbrukervernet ved kortbaserte betalingstransaksjoner der det nøyaktige transaksjonsbeløpet ikke er kjent på det tidspunkt betaleren gir sitt samtykke til å gjennomføre betalingstransaksjonen, for eksempel på ubemannede bensinstasjoner, i bilutleieavtaler eller ved hotellbestilling. Betalerens betalingstjenesteyter bør kunne reservere midler på betalerens betalingskonto bare dersom betaleren har gitt sitt samtykke til det nøyaktige beløp som skal reserveres, og disse midlene bør frigis uten unødig opphold når opplysninger om betalingstransaksjonens nøyaktige beløp er mottatt, og senest umiddelbart etter at betalingsordren er mottatt.»

Plikten til å frigi reserverte midler slik fortalen beskriver, fremkommer i direktivets artikkel 75 nr. 2.»

I forslaget til ny finansavtalelov §§ 4-9 og 4-10 er det etter dette foreslått nye regler som har til formål å styrke forbrukervernet ved kortbaserte betalingstransaksjoner der det nøyaktige transaksjonsbeløpet ikke er kjent på det tidspunktet betaleren gir sitt samtykke til å gjennomføre betalingstransaksjonen, for eksempel på ubemannede bensinstasjoner, i bilutleieavtaler eller ved hotellbestilling. Betalerens betalingstjenesteyter vil etter forslaget kunne reservere betalingsmidler på betalerens betalingskonto bare dersom betaleren har gitt særskilt samtykke til at et nøyaktig beløp kan reserveres på kontoen. Videre går forslaget ut på at midlene skal frigis straks opplysninger om det nøyaktige transaksjonsbeløpet er mottatt, og senest umiddelbart etter at betalingsoppdraget er mottatt. «Særskilt samtykke» er kun ment å angi at det ikke dreier seg om det samme samtykket som gis for å iverksette betalingstransaksjonen.
Prop. 92 LS (2019-2020) om ny finansavtalelov er for tiden til behandling i justiskomiteen på Stortinget.