Skriftlig spørsmål fra Hege Haukeland Liadal (A) til statsministeren

Dokument nr. 15:2272 (2019-2020)
Innlevert: 13.08.2020
Sendt: 14.08.2020
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 25.08.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Hege Haukeland Liadal (A)

Spørsmål

Hege Haukeland Liadal (A): Hva er årsaken til at statsministeren ikke er villig til å se på alternative gjennomføringsmåter for kamptrening for 3. divisjonslag og nedover i divisjoner inne f.eks. håndball og fotball?

Begrunnelse

Under partilederdebatten torsdag 13.8 sa Statsministeren at 3. divisjonslag spiller mot hele landet innen sin idrett og vil være fare for å bringe smitte inn i regioner med lite smitte. Under pandemien har vi som befolkning måtte finne nye løsninger på mange utfordringer. 3. divisjonslag og nedover er ofte spillere fra 16 år og oppover mot "old boys" spillere. Det ligger et stort folkehelseperspektiv på spill om en ikke kan se på alternative måter å avholde idrettserien på. Det går absolutt an å forholde seg til regioner og avholde serien på den måten slik at kamptrening og folkehelse blir en viktig sak også for Regjeringen. Altså også for idretten legge til rette for alternativ gjennomføring. Konsekvensene om ikke Regjeringen legger opp til alternative løsninger er at idretten vil miste mange talenter og folkehelsa blir dårligere. Men verst blir ulikheten mellom proff/elite og de som spiller i lavere divisjoner. Dette er alvorlig konsekvens av dagens politikk.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen vedtok 7. mai 2002 en langsiktig strategi og plan for håndtering av covid-19-pandemien og justering av tiltak med mål om at smittespredningen skal være under kontroll. En gradvis og kontrollert gjenåpning av samfunnet – inkludert idretten, er nødvendig for å kunne følge smitteutviklingen og vurdere effekten av tiltak som grunnlag for justeringer.
Idrett er viktig for den enkelte, for folkehelsen og for samfunnet. Trening innen organisert idrett har derfor vært tillatt siden 7. mai for grupper på inntil 20 personer så lenge avstandsanbefalingen på minst 1 meter mellom personer kan overholdes. For gjenåpning av normal idrettsaktivitet er barn og unge gitt førsteprioritet, og deretter næringshensyn som gjelder overfor toppidrettsutøvere som har idrett som sitt hovedvirke.
Innen breddeidrett for barn og unge under 20 år, er det der nærkontakt er nødvendig for normal aktivitet gitt unntak fra avstandsanbefalingen i forbindelse med trening fra 1. juni og fra avstandskravet ved gjennomføring av konkurranser fra 1. august innenfor samme idrettskrets eller samme region der region brukes som geografisk avgrensning. Seriespill i toppfotballen ble gjenåpnet fra 16. juni, og det ble da gjort unntak fra avstandsanbefaling og avstandskrav i forbindelse med hhv trening og konkurranse innen all toppidrett.
I møte med norsk idrett mandag 10. august ble det varslet at gjenåpning av breddeidretten for voksne over 20 år må settes på vent inntil en ny totalvurdering av smittesituasjonen i samfunnet foreligger første uken i september. Norsk idrett ble samtidig gitt anledning til å komme med innspill til sine prioriteringer for gjenåpning når situasjonen tillater det. Forslaget fra NIF og de ulike særforbundene til plan for en faseinndelt gjenåpning av kontakttrening for voksne over 20 år i breddeidretten ble oversendt 11. august 2020 og vil kunne være et viktig verktøy i vurderingen videre av en gjenåpning av denne delen av idretten.
Det er imidlertid viktig å få en gjennomgang av smitteutviklingen i samfunnet før det gjøres en ny vurdering, og der idrettens eget forslag til faseinndelt gjenåpningsprosess vil bli lagt til grunn.