Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2273 (2019-2020)
Innlevert: 13.08.2020
Sendt: 14.08.2020
Besvart: 27.08.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Mener helseministeren at Folkehelseinstituttet (FHI), som øverste fagorgan ved en pandemi, har blitt tilstrekkelig involvert – og har fått gode nok muligheter for å komme med faglige råd – i forbindelse med åpningen av cruiseturisme under Covid-19 pandemien?

Begrunnelse

FHI skal gi faglig bistand, råd, veiledning om smittevern, og valg av smitteverntiltak til hele helsetjenesten og samfunnet. Filternyheter har avdekket at FHI i forkant av åpningen for cruiseturisme i manglende grad fikk utøve denne rollen:

• 9. juni ble FHI bedt om å være blant deltakerne på et møte med justisministeren og helseministeren. FHI ble ikke spurt om råd i dette møtet. 10. juni bestemte regjeringens korona-utvalg at det snart skulle åpnes for kystcruise langs norskekysten.
• 18. juni fikk FHI tilsendt helsedepartementets utkast til veileder for kystcruise langs norskekysten. Med bakgrunn i den korte fristen erkjenner de at de kun fikk muligheten til å sette seg inn i deler av innholdet.
• 1. juli fikk FHI et hasteoppdrag fra krisestaben i Helsedepartementet via beredskapsstaben i Helsedirektoratet om mulige lettelser i reglene mtp. behovet for å nekte ilandstigning fra kystcruise for alle om bord dersom utenlandsk mannskap eller passasjerer fortsatt omfattes av innreisekarantene. Vurderingen konkluderte med risiko for smitte og behovet for å holde på innreisekarantene.
• Regjeringen etterspurte aldri noen risikovurdering fra FHI når det gjaldt spørsmålet om det burde åpnes for cruiseturisme under pandemien.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: I sitt spørsmål, og gjennom begrunnelsen for dette hvor det særlig vises til fremstillingen i Filter nyheter, synes representanten å legge til grunn at arbeidet som ledet frem til åpningen av kystcruise på Svalbard og langs norskekysten, har vært preget av uforsvarlig hastverk. Dette skal særlig ha skjedd ved at Folkehelseinstituttet ikke skal ha fått anledning til å komme med faglige råd inn i dette arbeidet.
Jeg er ikke enig i dette.
Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet var tungt involvert i arbeidet med Veileder for reiselivet på Svalbard knyttet til turisme under Covid-19 utbruddet 2020. Denne veilederen har siden den ble fastsatt medio mai 2020, sammen med regulering gjennom covid-19-forskriften § 10a som trådte i kraft fra og med 1. juni 2020, inngått i reguleringen av reiselivsaktivitet på Svalbard. I arbeidet med denne veilederen tok man blant annet utgangspunkt i veileder fra Folkehelseinstituttet om forsvarlig drift i virksomheter med én-til-én-kontakt som frisører, kroppspleie m.v., og utkast til veileder ble forelagt Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet for kvalitetssikring før den ble fastsatt.
Regjeringen åpnet 12. juni 2020 også for at det kunne gjennomføres kyst- og ekspedisjonscruise på og rundt Svalbard. Slik virksomhet skulle skje innenfor den overordnede reguleringen fastsatt i covid-19-forskriften § 10a, og i tråd med en særskilt utarbeidet veileder for slik virksomhet; Veileder for ekspedisjonscruise (kystcruise) på og rundt Svalbard under covid-19 utbruddet 2020. I likhet med ovennevnte veileder for reiselivsaktivitet på Svalbard, inneholder denne nye veilederen svært strenge regler for å sikre at kystcruisevirksomhet på Svalbard skal skje på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet var tungt inne i arbeidet med utvikling av denne veilederen.
Da regjeringen 21. juni 2020 endret covid-19-forskriften slik at det ble åpnet for kystcruise langs norskekysten, skulle slik virksomhet skje i tråd med en særskilt utarbeidet veileder; Veileder for kystcruise langs norskekysten under covid-19-epidemien 2020. I arbeidet med denne veilederen la man til grunn det arbeidet som allerede hadde blitt gjort både i forbindelse med Veileder for reiselivet på Svalbard knyttet til turisme under Covid-19 utbruddet 2020 og Veileder for ekspedisjonscruise (kystcruise) på og rundt Svalbard under covid-19 utbruddet 2020. Det var derfor ikke behov for like grundig gjennomgang av denne nye veilederen fordi den i stor grad baserte seg på de to veilederne som allerede var fastsatt.
Hurtigruten har selv erkjent at de ikke på en god nok måte fulgte regelverket og relevante veiledere ved kystcruiset med Roald Amundsen. I forlengelsen av dette har Fylkeslegen i Troms og Finnmark startet gransking av Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet på Roald Amundsen. Smitteutbruddet på skipet etterforskes også av politiet for å avklare om selskapet eller enkeltpersoner har brutt relevant regelverk. Jeg mener det da er uheldig dersom det nå forsøkes skapt et inntrykk av at det som har skjedd med Hurtigruten skyldes hastverksarbeid fra myndighetenes side ved utarbeidelse av aktuelt regelverk og veiledere.