Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2346 (2019-2020)
Innlevert: 20.08.2020
Sendt: 21.08.2020
Besvart: 28.08.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Vil statsråden ta initiativ til at NAV kan leie inn studenter eller private selskap for å få raskere saksbehandling?

Begrunnelse

Over 37 000 mennesker venter på utbetalinger av dagpenger fra NAV. Alle forstår at landet er i en ekstraordinær situasjon, men for den enkelte som ikke har inntekt er situasjonen ekstra kritisk. For å få raskere saksbehandlingstid i NAV nå med en gang, men også for å ta eventuelle fremtidige «topper» som følge av korona og ringvirkningene bør NAV leie inn studenter og private selskaper som kan bistå i saksbehandlingen.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Etaten prioriterer nå behandling av søknader om dagpenger fra ledige slik at de som ikke har arbeid å gå tilbake til, får sine ytelser utbetalt. I tillegg prioriteres de som fortsatt er permittert, dvs. ikke kommet raskt tilbake i jobb. Ifølge Arbeids- og velferdsetaten hadde de ved utløpet av juli ordinær saksbehandlingstid for ledige.
Regjeringen har gjennom de forslagene som Stortinget har sluttet seg til, sørget for at det er bevilget midler til etaten bl.a. for å rekruttere tilstrekkelig bemanning. Arbeids- og velferdsetaten har midlertidig blitt styrket med 900 mill. kroner i 2020. I tillegg til et forventet antall nyansettelser på om lag 650 høsten 2020, har det også vært gjennomført omprioriteringer av bemanning internt i etaten. Behandling av søknader om ytelser, og særskilt dagpenger, krever betydelig grad av kompetanse knyttet til saksbehandling, regelverk og IT-systemene som benyttes. Det tar tid å bygge opp slik kompetanse hos medarbeidere som rekrutteres. Hvem og hvor mange Arbeids- og velferdsetaten ansetter, er en beslutning etaten må ta. Min forventning er at etaten løser sine oppgaver så effektivt og hensiktsmessig som mulig gitt den krevende situasjonen. Men det er ingenting i veien for at Arbeids- og velferdsetaten også kan ansette studenter eller bruke private selskaper dersom etaten mener det er formålstjenlig.
Arbeidsmengden i Arbeids- og velferdsetaten har vært enorm denne våren, blant annet på grunn av kraftig vekst i antallet søknader om dagpenger, samt nye ordninger som skulle utvikles og igangsettes. Og koronapandemien er langt fra over. Jeg har hele tiden vært tydelig på at det er knyttet stor usikkerhet til anslagene på saksbehandlingstiden i Arbeids- og velferdsetaten i forbindelse med koronasituasjonen. Jeg understreker usikkerheten som fortsatt ligger der.
Vi så tidlig at det ville bli lang saksbehandlingstid for dagpenger til permitterte og arbeidsledige. Det er derfor etablert en egen forskuddsordning for dem som venter på å få behandlet søknaden sin om dagpenger. Denne gir på en enkel måte inntektssikring for dem som har krav på dagpenger, men ikke får behandlet søknaden iht. normal saksbehandlingstid.