Skriftlig spørsmål fra Hege Haukeland Liadal (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2389 (2019-2020)
Innlevert: 24.08.2020
Sendt: 24.08.2020
Besvart: 31.08.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Hege Haukeland Liadal (A)

Spørsmål

Hege Haukeland Liadal (A): Hva er årsaken til at Regjeringen har utelatt en så viktig del av kulturnæringen, og vil Regjeringen nå sørge for å kompensere denne viktige del av kulturnæringen?

Begrunnelse

Billettsalgsløsninger/tjenester som Dialog.exe for kulturhus og kinoer "blør" under pandemien. Ved starten av korona var Dialog.exe 34 ansatte fordelt på Stavanger, Haugesund, Lyngdal og Bodø. De har pr. nå 263 kulturhus, kinoer og andre arrangører som billettpartnere/kunder.
Som et teknologiselskap med formidling av billetter til kino- og kulturarrangementer som kjernevirksomhet, er deres drift kraftig skadelidende av den pågående pandemien uten å bli omfattet av en kompensasjonsordning. I april og mai ble billettvolumet gjennom deres plattform redusert med 90% sammenlignet med samme periode i 2019.
Overraskelsen ble stor for de da denne del av verdikjeden spesifikt ble ekskludert i den oppdaterte kulturstøtteordningen. De synes også det er vanskelig å se rasjonalet bak denne ekskluderingen. Mulig en kan undre seg om det er fordi at det her er antatt at dette er internasjonale aktører som Billettservice/Ticketmaster, Ticket, Vista, mens norske aktører som de da blir oversett?
Tross permitteringer og oppsigelser har de gjennom perioden strukket strikken langt for å hjelpe kunder: kinoene, kulturhusene og øvrige kulturarrangører i Norge. Dette har de gjort ved å bistå med refusjoner og ved å fortløpende bygge funksjonalitet som hjelper arrangørene med å etterleve smittevernregler og -tiltak.
At de har overlevd så langt, er fordi de de siste årene har bygd opp egenkapital i selskapet istedenfor utbetaling av utbytte. Men disse midlene forsvinner fort, med det inntektstapet de opplever nå.
De har allerede mistet 12 av deres dyktige medarbeidere gjennom nedbemanning og oppsigelser.
De har en 23-årig historie hvor deres hjerte har brent for å lage tjenester og løsninger for norske kulturhus/arrangører og kinoer, som skal gi publikum en lett tilgang til billetter og en god opplevelse gjennom hele ‘reisen’. Regjeringen taler varmt for at kulturnæringa skal gjennomføre arrangement og ikke avlyse. Dere inviterer til innspillskonferanse om dette tema. Her er en utfordring dere må løse slik at det er mulig å gjennomføre trygge billettkjøp og gjennomføring av kulturarr. i bygd og by.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Svar:
Koronapandemien har skapt store utfordringer for norsk økonomi og samfunnsliv. Regjeringen har iverksatt en rekke tiltak for å redde arbeidsplasser, unngå unødige konkurser og sikre inntekter til de som mister jobben eller blir permittert. Selv om arbeidsmarkedet har blitt gradvis bedre siden mai, og antallet permitterte har falt kraftig, er det likevel flere næringer, som reiseliv, eksportrettet industri og flere kulturbransjer, som møter stor usikkerhet utover høsten. Derfor vil regjeringen utvide permitteringsordningen fra 26 til 52 uker, for å motvirke unødvendige oppsigelser.
Blant tiltakene er også kontanttilskudd til å dekke deler av bedriftenes faste uunngåelige kostnader, et tiltak som også Dialog exe har benyttet seg av. I tillegg til de generelle tiltakene har regjeringen styrket kunstnerstipendene og fått på plass kompensasjonsordninger for kultursektoren. I motsetning til de generelle tiltakene, er disse sektorspesifikke og kulturpolitisk begrunnet.
Så langt er det bevilget 100 millioner kroner til kunstnerpolitiske tiltak og 1,25 milliarder kroner for å kompensere for deler av inntektene som er tapt på grunn av avlysning eller stenging av arrangementer i kultursektoren som følge av myndighetspålagte smitteverntiltak. Kompensasjonsordningen kompenserer kulturarrangører for tap av billettinntekter og merkostnader ved avlysning og utsettelse. Det legges vekt på at arrangører formidler kunst og kultur til allmennheten. Ordningen kompenserer også aktører innenfor booking, management, artister, filmdistributører, scenehus, lys, lyd og rigg når disse kan vise til tapte honorarer som følge av avlyste kulturarrangementer.
Regjeringen har nylig foreslått ytterligere 900 millioner kroner til kultursektoren. Kompensasjonsordningen for kulturarrangementer vil videreføres ut året, men trappes ned. En ny stimuleringsordning vil forsøkes etablert for å skape aktivitet i sektoren. Departementet tar sikte på å få på plass den nye ordningen fra og med 1. oktober. En stimuleringsordning vil bidra til å øke aktiviteten i kulturlivet, som igjen vil skape aktivitet hos underleverandørene, herunder også Dialog exe og andre bedrifter. Et rikt og variert kulturliv, med mangfold og bred representasjon, er en forutsetning for et velfungerende demokrati og viktigere enn noen gang.