Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2434 (2019-2020)
Innlevert: 27.08.2020
Sendt: 28.08.2020
Besvart: 08.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hvordan vil regjeringen håndtere at vi har færre doser influensavaksine enn det risikogruppen utgjør og hva gjør regjeringen for å sikre at de mest utsatte risikogruppene og relevant helsepersonell får influensavaksine høsten 2020?

Begrunnelse

Helsemyndighetene har anbefalt at de som har mulighet til det bør vaksinere seg mot influensa, for å redusere risikoen for dobbeltsykdom med influensa og covid-19 og presset på helsetjenestene. Omtrent 1,6 millioner barn og voksne i Norge hører til grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Samtidig meldes det at det er bestilt kun 1,2 millioner doser, fordi den globale etterspørselen er så stor. Vi har dermed ikke nok vaksiner til å dekke risikogruppen engang. Statsråden har videre varslet at apotekene skal få å gi influensavaksine uten legeresept denne høsten.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Folkehelseinstituttet har i år skaffet 1,2 mill. doser som er betydelig flere doser enn tidligere år. For første gang er det anskaffet 100 000 doser av en forsterket influensavaksine som er forbeholdt de eldste og mest sårbare. Dette kan gi økt beskyttelse til disse. Når man også regner med apotekgrossistene har vi i Norge samlet sett bestilt inn 1,4 millioner doser. I fjor ble sammenlagt 1 million vaksinert for influensa i Norge.
Norge har sluttet seg til WHOs målsetning om at 75 pst. av alle i målgruppene blir vaksinert. Dekningen 2018/2019 lå rundt 40 pst. blant personer over 65 år. Foreløpige tall tyder på at dekningen var noe høyere sesongen 2019/2020 (40-45 pst.). Influensavaksinen tilpasses hver sesong. Innkjøp baseres på de senere års oppslutning og forventet etterspørsel. På grunn av stor etterspørsel etter vaksine globalt er det begrenset tilgang på vaksinen.
Alt personell i helsetjenesten med regelmessig pasientkontakt bør tilbys vaksine på arbeidsplassen. Vaksine skal tilbys uten kostnad for den ansatte. Dette tilbudet organiseres av arbeidsgiver. Gjennom målrettet innsats har for eksempel mange sykehus og sykehjem oppnådd høy vaksinasjonsdekning blant sine ansatte de senere år og jeg håper at enda flere oppnår høy vaksinasjonsdekning for denne sesongen.
Apotek tilbyr i dag vaksinering mot sesonginfluensavaksine, men utenfor influensavaksinasjonsprogrammet. Det er nå kommet endringer som gjør det enklere å sette vaksinen ved at det ikke vil være behov for resept fra lege når den enkelte går på apoteket.
På grunn av smittesituasjonen med covid-19 har Folkehelseinstituttet utarbeidet råd som gjør at vaksineringen kan foregå på en smittevernfaglig forsvarlig måte.
Nye bølger av covid-19-pandemien kan komme i vinterhalvåret, samtidig med de årlige influensaepidemiene. For å begrense den totale sykdomsbyrden og belastningen på helse- og omsorgstjenesten er den aller viktigste jobben derfor å øke vaksinasjonsdekningen og departementet vurderer nå tiltak for å få til dette.