Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2461 (2019-2020)
Innlevert: 31.08.2020
Sendt: 31.08.2020
Besvart: 04.09.2020 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Jeg skjønner at det har vært utfordrende å jobbe for å få på plass en avtale med USA om dette når vi nå har hatt en pandemi som har gjort at en del aktivitet er satt på vent .
Men nå er det viktig å bidra til å hjelpe norske bedrifter som ser muligheter for å sikre de arbeidsplassene man allerede har men også se potensiale for å skape nye og flere, så vil statsråden nå jobbe for at vi får på plass en avtale med USA som gjør det mulig for norske bedrifter å eksportere økologiske produkter til USA?

Begrunnelse

Mange bedrifter eksporterer sine produkter, men det er jo et ønske at enda flere produsenter som driver med mat skal eksportere sine produkter. Bakeverket AS er en bedrift som produserer høykvalitets knekkebrød. Selskapet utvikler, produserer og selger knekkebrød til over 20 land over hele verden under varemerket Sigdal Bakeri AS. USA er det største enkeltmarkedet og Bakeverket AS har gjennom flere år befestet sin posisjon i det amerikanske markedet.
USA har en høy, og voksende andel, av økologiske produkter. Spesielt gjelder dette innen kategorier med sunnere produkter. Men slik situasjonen er i dag, kan ikke Bakeverket AS eksportere økologiske knekkebrød til USA fordi det ikke er en avtale mellom Norge og USA om dette.
Markedet er der, det finnes norske bedrifter som er klare men det må komme på plass en avtale med USA som vil gjør at denne eksporten blir mulig.
For denne bedriften betyr det at om man får på plass en avtale, så vil det gi grunnlag for videre vekst og skape rom for enda flere ansatte enn de 150 personene som jobber ved bedriftens anlegg i Porsgrunn i dag.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Jeg er enig med representanten Hoksrud at det er viktig å bidra til at norske (mat)bedrifter får rammebetingelser som åpner for at bedriftene kan utnytte sitt markedspotensiale og dermed skape flere arbeidsplasser.
Når det gjelder salg av norske økologiske produkter til det amerikanske markedet, er det riktig som representanten påpeker, at det kreves en ekvivalensavtale, eller alternativt at produktet må sertifiseres eller anerkjennes av amerikanske kontrollmyndigheter som økologisk produkt.
Det foreligger ingen avtale mellom Norge og USA som omhandler økologiske produkter i dag. Det innebærer at norskprodusert økologisk knekkebrød som skal selges i USA må sertifiseres eller anerkjennes som økologisk av amerikanske myndigheter.
I fravær av en avtale mellom våre to land, må Bakeverket AS søke om sertifisering av sitt økologiske produkt for det amerikanske markedet. EU og USA har inngått en ekvivalensavtale, som gjør at økologisk merkede produkter fra EU anerkjennes som økologiske produkter i USA. Slike ekvivalensavtaler er ikke en del av EØS-avtalen. Det vil likevel være hensiktsmessig å vise til at regelverket for økologisk produksjon er en del av EØS-avtalen, og at produkter fra Norge derfor er produsert og merket etter de samme kravene som i EU-land.
Mitt departement kan bidra med mer informasjon om prosessen, og jeg vil samtidig vise til Innovasjon Norge sitt apparat som kan hjelpe norske bedrifter med sine produkter ut på markedet internasjonalt.