Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2468 (2019-2020)
Innlevert: 31.08.2020
Sendt: 31.08.2020
Besvart: 04.09.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Synes justisministeren det er greit å pålegge Sør-Øst Politidistrikt å ansette 50 nye politifolk, uten at det følger med lønnsmidler til ansettelsene, og er justisministeren enig med politimester Sæverud som sier man må senke forventningene til politiet om budsjettene ikke går opp?

Begrunnelse

Telemark er det området i landet med dårligst politidekning, 1,5 polititjenestemann per 1000 innbyggere. Det skal nå ansettes 50 nye politifolk i Sør-Øst politidistrikt, der 12 skal ansettes i Grenland. Øvre Telemark, der lensmannskontorene knapt er åpne og responstiden ofte er over to timer på kveld/natt/helg, får ikke flere politifolk.
Leder for politiet i Telemark, Dag Størksen sier til Telemarksavisa 29. august at han er bekymret for at det blir nedbemanninger i politiet allerede neste år, da det ikke følger med lønnsmidler til noen av de 50 nye stillingene. I samme artikkel uttaler politimester Sæverud at skal man unngå nedbemanninger må man se på budsjettene, eller senke forventningene til politiet.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Justis- og beredskapsdepartementet styrer politiet gjennom det årlige tildelingsbrevet til Politidirektoratet. Det er Politidirektoratet som i sin resultatavtale med politidistriktene fordeler de tildelte midlene mellom distriktene, sammen med forventninger om resultater på ulike områder. Politimestrene må prioritere ressurser ut fra en helhetlig forståelse av situasjonen i sitt distrikt, og slik at ressursene settes inn der behovet er størst.
Det har gjennom flere år blitt gitt store bevilgninger for å øke bemanningen i norsk politi, og det ligger an til at målet om 2 polititjenestepersoner per 1 000 innbyggere på landsbasis nås i løpet av 2020. Siden 2013 har politiets budsjett økt med over 4,4 mrd. kroner, hvorav over 3,3 mrd. kroner har kommet på driftsbudsjettet. Begge disse økningene er reelle, altså korrigert for pris- og lønnsjustering. Store deler av denne budsjettøkningen har gått til ansettelser.
Det er samtidig klart at veksten i politiets budsjetter ikke vil fortsette. Et mer begrenset handlingsrom i årene fremover vil stille krav til at også politiet må se på langsiktige effektiviseringstiltak, nye måter å løse oppgavene på og nye teknologiske løsninger. Slike utviklingstiltak vil legge grunnlaget for mer effektiv ressursbruk og dermed bedre polititjenester til innbyggerne.