Skriftlig spørsmål fra Geir Pollestad (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2497 (2019-2020)
Innlevert: 03.09.2020
Sendt: 03.09.2020
Besvart: 14.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Geir Pollestad (Sp)

Spørsmål

Geir Pollestad (Sp): Kva er status for korona-tiltak i fotballen i de andre nordiske landene og kva smittebidrag har dette gitt?

Begrunnelse

Det kan framstå som om fotballen blir rammet spesielt hardt av korona-tiltak og at regjeringen ikke har hatt vilje til å finne tilpassa løysingar. Til dømes er det lov å ha 200 besøkande i ein kinosal og 200 tilskuere på fotballkamp på Lerkendal. På Deichmanske bibliotek er makstalet på besøkande 1000 samstundes.
I Noreg er det opna for fotball ut frå kva kjønn fotballspelarane har. For menn så kan dei tre øvre nivå spela og trena, medan for kvinner kan berre dei to øvre nivå spela.
Det er ynskjeleg å få informasjon om kva reglar som gjeld for Finland, Sverige, Danmark og Island for å fotball samt kva reglar som gjeld for publikum. Det er og ynskjeleg å få informasjon om kva innverknad dette har hatt på smitte i kvart av landa.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Først til hvordan covid-19-pandemien er håndtert i Norge. Regjeringen vedtok 7. mai 2020 en langsiktig strategi og plan for en gradvis og kontrollert gjenåpning av samfunnet for å kunne følge smitteutviklingen, vurdere effekten av lettelser i flere samfunnssektorer som grunnlag for justeringer og med mål om at smittespredningen skal være under kontroll.
Idrett er viktig for den enkelte, for folkehelsen og for samfunnet. I Norge har derfor trening innen organisert idrett vært tillatt siden 7. mai i faste grupper inntil 20 personer så lenge avstandsanbefalingen på minst 1 meter mellom personer kan overholdes. For gjenåpning av normal idrettsaktivitet i Norge er barn og unge gitt førsteprioritet og deretter næringshensyn som gjelder overfor toppidrettsutøvere, både menn og kvinner, som har idrett som sitt primærvirke. Ved idrettsarrangementer som fotballkamper er det så langt åpnet for inntil 200 personer til stede samtidig – på linje med øvrige arrangementer i kultur- og samfunnsliv.
Når det gjelder idrettsaktivitet i de andre nordiske landene, er jeg kjent med at det per i dag spilles fotball med fullkontakt i alle divisjoner og aldersgrupper. Unntaket fra avstandskravet er knyttet til selve kampaktiviteten – utenfor banen skal både avstandskravet og de øvrige generelle smittevernrådene følges.
Det er litt større variasjon mellom landene når det gjelder publikum ved arrangementer. I Sverige er det foreløpig et tak på 50 tilskuere, og den svenske regjeringen har på høring et forslag om å øke antallet tilskuere til 500. Island har åpnet for inntil 200 tilskuere, forutsatt at avstandskravet på 1 meter overholdes, og det arbeides med løsninger for å seksjonere publikumsområder med tanke på å slippe inn flere tilskuere. Danmark har ingen øvre grense for antall tilskuere, men stiller krav om inndeling av publikumsområder i seksjoner av maksimalt 500 tilskuere i fastmonterte seter. Danmark stiller også krav til avstand mellom gruppene i forbindelse med adkomst til anlegget og til adskilte toaletter. Finland tillater også flere seksjoner av 500 deltakere der det er mulig å holde seksjonene adskilt.
Jeg har ikke vurdert smittebidraget denne gjenåpningen i de øvrige nordiske landene har gitt.
Regjeringen vil gjennomføre gjenåpningen av trening i breddeidretten for voksne, inkludert breddefotballen, med utgangspunkt i idrettens egen plan for en faseinndelt og kontrollert gjenåpningsprosess når smittesituasjonen i samfunnet tillater det.