Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2526 (2019-2020)
Innlevert: 06.09.2020
Sendt: 07.09.2020
Besvart: 14.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil statsråden offentliggjøre helseforetakenes kartlegging av følgetjenesten, og dersom ikke, hva er begrunnelsen for det, og kan statsråden spesifikt svare på hvordan følgetjenesten i Helse Møre og Romsdal fungerer nå når fødeavdelingene i Molde/Kristiansund alternerer hver 14. dag?

Begrunnelse

Viser til svar på skriftlig spørsmål, Dokument nr.15:2458(2019-2020), om hvordan følgetjenesten for fødende fungerer i helseforetakene. Statsråden svarer at hans inntrykk er at helseforetakene i all hovedsak har fått på plass følgetjeneste. Spørsmålsstiller ba imidlertid om å få oversikt over kartleggingen som er gjort, noe som statsråden ikke leverte. Det er også en ekstra bekymring for følgetjenesten i Møre og Romsdal, der fødeavdelingene i Kristiansund og Molde har åpent hver sine 14 dager, og fører til lengre reisevei til fødeavdeling enn tidligere i et område der følgetjenesten har vært lite fungerende fra før.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet innspill om hvordan følgetjenesten i Møre og Romsdal fungerer når fødeavdelingene i Molde og Kristiansund alternerer hver 14. dag. Helse Midt Norge RHF opplyser at Helse Møre og Romsdal HF har hatt en lang arbeidsprosess sammen med sykehusene i Molde og Kristiansund for å se på ulike løsninger i fødetilbudet på grunn av spesialistmangel, og i juni 2020 ble det besluttet å drive fødetilbudet alternerende mellom de to sykehusene med 14 dager på hvert sted.
Helse Midt Norge opplyser videre at jordmødrene har en turnus med mange timer i de to ukene «deres» sykehus skal ivareta fødetilbudet (aktiv uke og Nordsjøturnus) og få timer i de ukene fødetilbudet er på det andre sykehuset (passiv uke). I forbindelse med alterneringen i fødetilbudet vil flere fødende få reisetid over 90 minutter til fødeavdeling, sammenliknet med når det er fødetilbud på begge sykehus. Beredskap og følgetjeneste under alterneringen styrkes ved at helseforetaket bruker egne ansatte jordmødre for å gå i beredskapsvakter i sine passive uker. Det er inngått en særavtale for honorering per døgn for slik tjeneste. Når fødetilbudet er i Kristiansund vil også bemanningen på fødeavdelingen være styrket og muligheten for møtetjeneste med jordmor er bedret. I samarbeid med kommunene blir det opprettet behovsutløst følgetjeneste for noen boområder. Alle fødende vil få tilsendt informasjonsskriv om fødetilbudet. De som har lang reisevei blir i tillegg kontaktet direkte av Helse Møre og Romsdal for å kartlegge behov.
Representanten Toppe spør også om jeg vil offentliggjøre helseforetakenes rapportering om kartlegging av følgetjenesten. Jeg mener at dette er informasjon som er offentliggjort gjennom årlig melding fra de regionale foretakene, hvor helseforetakenes rapportering på oppdraget inngår. Mer detaljert informasjon utover mitt svar på skriftlig spørsmål (Dokument nr.15:2458 (2019-2020)) framgår der. Det blir også redegjort for rapporteringen i årlig melding i statsbudsjettet som legges fram senere i høst, slik det også framgår av mitt tidligere svar.