Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2580 (2019-2020)
Innlevert: 11.09.2020
Sendt: 11.09.2020
Besvart: 21.09.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Foreldre med syke barn og pleiepenger som eneste inntekt har ikke rett på dagpenger, på lik linje med foreldre med friske barn og foreldrepenger som eneste inntekt.
Erkjenner statsråden at det legges opp til en forskjellsbehandling av foreldre med syke barn i dagens lovverk, og i så fall hva vil statsråden gjøre for å forbedre lovverket?

Begrunnelse

Jeg har blitt gjort oppmerksom på at pleiepenger ikke regnes som inntekt ved søknad om dagpenger. I henhold til folketrygdloven § 4-4 så regnes foreldrepenger, svangerskapspenger og svangerskapsrelaterte sykepenger som inntekt i vurdering av dagpengesøknader. I folketrygdloven § 4-11 om dagpengegrunnlag heter det:
Dagpengegrunnlaget er den inntekten dagpengene regnes ut etter. Dagpengegrunnlaget fastsettes ut fra medlemmets brutto arbeidsinntekt de siste tolv avsluttede kalendermånedene før han eller hun søker om stønad, eller får fastsatt nytt dagpengegrunnlag etter bestemmelsene i § 4-16 første ledd, andre og tredje punktum. Dersom det gir et høyere grunnlag, fastsettes dagpengegrunnlaget i stedet ut fra gjennomsnittlig brutto arbeidsinntekt i de siste 36 avsluttede kalendermånedene før søknadstidspunktet. Dagpenger under arbeidsløshet etter dette kapitlet, sykepenger etter kapittel 8, omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger etter kapittel 9 og svangerskapspenger og foreldrepenger etter kapittel 14 tas også med i dagpengegrunnlaget når rett til stønad er opptjent som arbeidstaker.
Med bakgrunn i folketrygdloven medregnes inntekt fra pleiepenger for å utregne dagpengegrunnlaget. Pleiepenger teller likevel ikke som inntekt når Nav vurderer om minstekravet til inntekt er oppfylt for å kunne ha rett på dagpenger. Dette medfører at personer som ellers fyller vilkår for dagpenger vil miste rettigheten som følge av at pleiepenger ikke regnes som inntekt ved søknad om dagpenger. Det medfører også at personer som har opparbeidet inntekt til å fylle minstekravet om inntekt på 76 013 kroner (0,75 G) det siste året, eller 228 040 kroner (2,25 G) de 3 siste årene, får medregnet pleiepenger som inntekt i vurdering av dagpengegrunnlaget. For mottakere av pleiepenger kan det oppfattes diskriminerende og belastende at pleiepenger ikke telles som inntekt på lik linje med foreldrepenger ved søknad om dagpenger. Mottakere av pleiepenger må fylle krav til pleie og oppfølging av sykt barn, og er således å anse for i høyeste grad å være i aktivitet.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Et hovedformål med dagpengeordningen er å kompensere for arbeidstakeres tap av arbeidsinntekt. Dette fremgår av folketrygdloven § 4-1. Et hovedvilkår for rett til dagpenger er derfor at man har tapt arbeidsinntekt, jf. folketrygdloven § 4-3. En person som ikke har hatt inntekt som ansatt arbeidstaker, har med andre ord ikke rett til dagpenger. Det samme gjelder som hovedregel også for personer som har hatt trygdeytelser eller andre typer inntekter som ikke er lønnsinntekt. For å ha rett til dagpenger under arbeidsløshet stilles det i folketrygdloven § 4-4 derfor krav om at man må ha hatt en arbeidsinntekt de siste tolv avsluttede kalendermånedene før søknadstidspunktet som minst tilsvarer 1,5 G, eller en arbeidsinntekt på 3 G de siste 36 avsluttede kalendermånedene før søknadstidspunktet (kvalifikasjonsgrunnlaget).
Når det stilles krav om minsteinntekt, skyldes dette at dagpengene er en arbeidsløshetsytelse som har som hovedformål å kompensere for tap av inntekt for personer som har hatt en tilknytning til arbeidslivet av et visst omfang. Personer som ikke har hatt arbeidsinntekt som hovedinntektskilde i tiden forut for søknad om dagpenger under arbeidsløshet, omfattes dermed ikke av ordningen. I utgangspunktet inngår derfor ingen annen inntekt i kvalifikasjonsgrunnlaget for dagpenger.
Bakgrunnen for at foreldrepenger, svangerskapspenger og svangerskapsrelaterte sykepenger likevel ble tatt med i kravet til minsteinntekt for dagpenger i 2011, var at man den gang vurderte det slik at det ville være i strid med likestillingsloven ikke å inkludere disse ytelsene.
Min vurdering er at dagens regelverk alt i alt er hensiktsmessig.